A nemzetnek vissza kell térnie Istenhez
(forrás: www.kath.net – 2011. november 23.)

Washington/USA
Amerikának újra Istenben kell bíznia, hogy nemzetként fennmaradhasson, jelentették ki az amerikai republikánus elnökjelöltek november 19-én egy találkozón. Ezt mondta mind a hat jelölt: Rick Santorum, Ron Paul, Herman Cain, Rick Perry, Michele Bachmann és Newt Gingrich. Két további republikánus elnökjelölt, Mitt Romney és John Huntsman nem vettek részt az Iowa-i Des Moines „First Federated Church”-ben megrendezett eseményen, melyről a CNA és az EWTN News számolt be.

A jelölteket arra kérték, hogy ne politikai témákról beszéljenek, hanem a vallásról, valamint a saját életükben és az amerikai társadalomban fontosnak tartott értékekről. „A mi jogaink a Teremtőnktől származnak”, mondta Rick Santorum, aki szerint fennáll annak veszélye, hogy ez az elv feledésbe merül. A polgári jognak összhangban kell lennie a „magasabb joggal”, a társadalomnak az isteni elvek alapján kell működnie. Amíg olyan dolgok, mint az abortusz megengedett, „soha nem lesz nyugtunk”.

Newt Gingrich „meg lenne ijedve” egy ateista elnöktől, mivel egy ilyen elnök „tökéletesen félreértené, milyen gyenge és korlátolt minden ember”. Aki elfelejti, hogy minden jog a Teremtőtől származik, és aki Istent a közéletből ki akarja szorítani, az a társadalomban „rémálmot teremt”. – Santorum és Gungrich katolikusok, az utóbbi korábban baptista volt, majd 2009. márciusában belépett a katolikus egyházba.

Michele Bachmann azt mondta, hogy Isten segítsége nélkül Amerikának nincs reménye arra, hogy újra a „helyes irányba” kerüljön.

A jelölteket arra is felkérték, hogy magyarázzák el, mit jelen számukra az elnöki eskü formulája: „so help me God” (Isten engem úgy segéljen). Herman Cain azt mondta, hogy ez a mondat szerinte a mindenható Isten előtti felelősséget és a hivatal számára szóló segítséget kéri Istentől.

Priváttörténeteket is meséltek a résztvevők. Bachmann nevelőanyai éveiről mesélt (5 saját és 23 nevelt gyermeke van). Rick Santorum mozgássérült lányáról beszélt, Cain a rák elleni küzdelméről.


2011. november 25.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA