Hány tridenti rítusú istentiszteleti hely van a világon?
(forrás: www.fsspx.info – 2011. március 8.)

2010. szeptember 14-én, pontosan három évvel a Summorum Pontificum motu proprio érvénybelépése után, mellyel XVI. Benedek pápa a régi rítust tiltásszerű száműzetéséből visszahozta az Egyházba, statisztikai felmérést végeztek a tridenti mise helyzetéről.

Az eredményt néhány napja a Paix Liturgique hozta nyilvánosságra. A kiértékelés mennyiségi és minőségi kritériumok alapján történt (például, hogy az istentiszteletek időpontja megfelel-e a családoknak). Olyan 30 országot vizsgáltak meg, ahol a katolikus hit hosszú tradícióra tekint vissza, melyek ugyanannak a kontinensnek a többi országát is reprezentálják, és ezért a fejlődés számára különösen fontosak. Ezek voltak: Németország, Ausztria, Svájc, Spanyolország, Portugália, Írország, Csehország, Olaszország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Kanada, Amerikai Egyesült Államok, Mexikó, Kolumbia, Chile, Brazília, Argentína, Ausztrália, India, Fülöp-szigetek, Új-Zéland, Dél-Afrika, Gabun és Nigéria.

Az adatokat két egymástól független forrásból állították össze. A szentmisét a Summorum Pontificum alapján 1444 helyen mutatják be a régi rítusban. Ebből 340 helyen ( = 23,6 %) csak munkanapon mutatják be. 313 helyen ( = 21,7 %) ugyan vasárnap, de nem rendszeresen celebrálnak tridenti misét. 324 helyen ( = 22,4 %) mutatnak be rendszeresen vasárnaponként régi misét, de nem a családoknak kedvező időpontban. Végül 467 helyen ( = 32,3 %) vasárnaponként a családok számára is kedvező időpontban rendszeresen celebrálnak tridenti misét.

Érdekes a Szent X. Pius Papi Közösséggel való összehasonlítás, mely a fenti értékelésben nem szerepel. Az említett országokban a Lefebvre érsek által alapított Pius Közösség 690 istentiszteleti helyet tart fenn.

Ezt is beszámítva tehát 30 országban 2134 istentiszteleti hely van, ahol a tridenti misét mutatják be. Ennek kétharmadában, azaz 1444 helyen a Summorum Pontificum motu proprio szerint, és egyharmadában, azaz 690 helyen a Szent X. Pius Papi Közösség által.

„A nehézségek és az ellenállások ellenére a régi misét, ha lassan is, de folyamatosan egyre több hívő ismeri meg újra”, írta Andrea Tornielli vatikáni újságíró.

A fejlődés így is örömteli, és még néhány évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna! Ugyanakkor felvetődik a kérdés, vajon hol állna ma a latin szentmise, ha a püspökök egy része nem harcolna ellene olyan vehemensen?


2011. augusztus 5.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA