Lefebvreista-elöljáró óva int a spekulációktól
(forrás: www.kath.net – 2011. augusztus 26.)

Megjegyzés: a kath.net szövegét szó szerint fordítottam, ezért áll benne a lekicsinylő „lefebvreista” kifejezés a közösség hivatalos neve helyett, és ezért nem áll Fellay püspök, és a többi Piuszos pap neve mellett az őket megillető egyházi rang és cím, amit még normális ellenségeik is megadnak nekik. Ez a stílus kiválóan alkalmas arra, hogy bemutassa a lanyhák, az ide-oda ugrálók és tekintgetők, vagyis azok lelkivilágát, akik képtelenek igent vagy nemet mondani, hanem mindig az is-isnél maradnak.


A lefebvreista Pius Közösség rendfőnöke, Bernard Fellay, óva intett a spekulációktól, melyek a szeptember közepén Rómában megtartandó találkozója kapcsán láttak napvilágot. Ő csak azt tudja, hogy a tanbeli tanácskozásokról lesz szó, melyet a Papi Közösség a Szentszékkel folytatott, idéz a Pius testvérek francia kerületének vezetője, Regis de Cacqueray az interneten Fellay egyik beszédéből. A rendfőnök ezek szerint ezt mondta: „Minden további puszta találgatás.” Fellay arra szólított fel, hogy „ne szaladjanak a híresztelések után”.

(ezután a kath.net idéz Schmidberger atya bejelentéséből, majd a cikk így folytatódik:)

A bejelentés után a vatikáni megfigyelők körében elindult a találgatás arról, hogy a Szentszék a Pius testvéreknek saját egyházjogi státuszt fog felajánlani. Jól informált körök lehetségesnek tartják, hogy az egyesülés hasonló formában történik meg, mint a katolicizmusba áttért anglikánoknál.

A megfigyelők azzal számolnak, hogy a következő lépésben a Pius testvérek részéről a tanbeli tárgyalások során elért eredmények formális elismeréséről lesz szó.

Az 1969-ben Marcel Lefebvre érsek által alapított „Szent X. Pius Papi Közösség” 20. századi központi egyházi reformokat utasít el. A Vatikán nem ismeri el a közösséget. XVI. Benedek pápa 2009 januárjában feloldotta a Pius Közösség négy püspökének kiközösítését, hogy a csoportosulással megkezdhessék a dialógust.


2011. augusztus 26.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA