Papszentelés a régi rítusban a franciaországi Toulonban
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2011. november 4.)

Toulon/Franciaország
2011. október 23-án Dominique Rey Frejus-Toulon püspöke a tavasszal szintén a régi rítusban diakónussá szentelt, Hw. Jean Christophe Pelegri urat az 1962-es liturgikus könyv rítusában szentelte pappá. Hogy Rey püspök támogatása segíti a régi rítust, nem számít már újdonságnak. Az ő hangsúlyozottan pápa és hithű egyházmegyéjében ebben az évben összesen 15 új papot szenteltek.

Ami a hírben érdekes, az az, hogy ez az utolsó szentelés időben az Universa Ecclesia instrukció nyilvánosságra hozatala után történt. Ezen instrukció 31. paragrafusa viszont azt írja elő, hogy a régi rítusban való papszentelés csak azokban a közösségekben megengedett, amelyek az Ecclesia Dei alá tartoznak.

Ezek szerint nincs kizárva, hogy megyéspüspökök klérusuk tagjainak szentelését a hagyományos liturgia szerint végezhessék – alkalmasint az Ecclesia Dei-nél történt előzetes engedélyezés után.

(szerk. megj.: Természetesen nagy öröm, hogy van egy püspök a világon, aki a katolikus misét ennyire pártfogolja. Mégis az a gyanúm, hogy semmilyen külön engedélyért nem folyamodott ezért sehova. A káosz, azaz az engedetlenség nem csak balra, de valószínűleg olykor jobbra is megvan.)


2011. november 18.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA