Az FSSPX-rendfőnökének találkozója Levada bíborossal
(forrás: www.fsspx.info és www.kath.net – 2012. március 16.)

A Vatikán sajtónyilatkozata a Hittani Kongregáció prefektusának, Msgr. William Levada bíborosnak Msgr. Fellay püspökkel 2012. március 16-i lezajlott találkozásáról. A Vatikán a találkozóról a következő sajtónyilatkozatot tette közzé (francia nyelven és fordítási hibával).

A 2011. szeptember 14-én Msgr. William Levada bíborosnak, a Hittani Kongregáció prefektusának és az Ecclesia Dei bizottság elnökének és Msgr. Bernard Fellay püspöknek, a Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnökének találkozója alkalmából utóbbinak átnyújtottak egy doktrinális preambulumot együtt egy bevezető előszóval, mintegy annak alapjaként, mely szerint az Apostoli Székkel a teljes kibékülés létrejöhet.

Ebben a preambulumban a katolikus tan interpretálására bizonyos tanbeli elveket és kritériumokat soroltak fel, melyek szükségesek ahhoz, hogy az Egyház tanítóhivatalával szembeni hűség és a „Sentire cum Ecclesia” [az Egyházzal való együttgondolkodás] garantálva legyen.

A Pius Közösségnek 2012 januárjában adott válaszát erre a doktrinális preambulumra felülvizsgálat céljából előterjesztették a Hittani Kongregációnak, és ezt követően a Szent Atya ítéletének vetették alá.

XVI. Benedek pápa határozatának megfelelően a válasz értékelését ma írásban átadták Msgr. Fellay püspöknek. Ez az értékelés rámutat, hogy az általa kinyilvánított magatartás nem elegendő azon tanbeli nehézségek áthidalására, melyek a Szentszék és a közösség közötti szakadás alapját képezik.

Abbeli aggodalomban, hogy egy egyházi elválást annak fájdalmas és kiszámíthatatlan következményeivel el lehessen kerülni, a Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnökét a mai találkozó folyamán arra szólították fel, hogy magatartását gondolja át, hogy a fennálló szakadás megszüntetése elérhetővé válhasson, ahogy ezt XVI. Benedek pápa kívánta.


Eddig tart a www.fsspx.info, azaz a Szent X. Pius Papi Közösség németországi honlapján megjelent közlemény. A www.kath.net ugyanezen a napon csak részleteket közöl a sajtónyilatkozatból, amihez – legújabb hírként – hozzáfűzi P. Lombardi, a Vatikán sajtófőnökének a megjegyzéseit. Jellemző, hogy amíg a hivatalos római nyilatkozatban Fellay püspök nevét mindig egy püspöknek kijáró tisztelettel írják le, addig a kath.net, ez a félkonzervatív honlap, mely saját írásaiban SOHA nem adja meg egyetlen Piuszos püspöknek sem a köteles tiszteletet, azaz egyszerűen csak a nevüket írja le, most, miután a Vatikán hivatalos nyilatkozatában Fellay püspökként van megnevezve, ő is odateszi ugyan nevéhez a püspök kifejezést, de csak ZÁRÓJELBEN!
     Nemrég tettem fel egy cikket, amelyben ecseteltem ezeknek a félkonzervatív társaságoknak a viselkedését, és lám, máris itt egy újabb bizonyíték. www.kath.net csak azért, hogy a hivatalos egyház megbocsássa neki néhány konzervatívnak tűnő beszámolóját, szimpátiáját a régi liturgia iránt, a számára érdektelen dolgokban még modernistább, mint a teljesen modernisták, Rómább Rómánál is.

A www.kath.net cikkében csak P. Lombardi nyilatkozata új, és így hangzik a kath.net tálalásában:


A kiegészítő magyarázatot április közepéig várja a Vatikán, mondta Federico Lombardi pénteken újságírók előtt a Vatikánban. A teológiai reflexiót szolgáló nyolc találkozóból álló nagyon hosszú folyamat után nyújtották át a tanbeli preambulumot a kibékülés minimális alapjaival. A kapott válasz Róma értékelése szerint nem kielégítő. „Ha elgondolkodtok azon, hogy a válaszotokat pótlólagosan tisztázzátok, akkor erre egy hónap áll rendelkezésetekre”, ezt mondták a Pius Közösségnek, közölte Lombardi az újságírókkal.


(megj.: Hát eljutottunk idáig. Miközben Róma elfogadja a neo-katekumen mozgalmat, úgy hogy katekizmusokba legalább ezer kiegészítő és javító megjegyzést fűz kötelező érvénnyel, bár ő is tudja, hogy azok ebből semmit nem fognak elfogadni, amíg az osztrák plébános-mozgalom tagjai nyílt eretnekségben élnek stb. stb, napokig lehetne folytatni a riasztó példákat, addig az egyetlen közösséget, mely valóban ragaszkodik a katolikus tanítóhivatalhoz, lehet, hogy most valóságosan kiközösítik. Ha igen, akkor nem is csak a püspökeiket, hanem mindannyiunkat. Hát ilyen, valóban még soha nem volt.)

2012. március 18.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA