A következő Taizé-ifjúsági-találkozóra 2012-ben Rómában kerül sor
(forrás: www.kath.net – 2011. december 30.)

A következő európai Taizé-ifjúsági-találkozó 2012-ben Rómában lesz, ez derül ki XVI. Benedek pápa üdvözlő üzenetéből, melyet a pápa az idei Berlinben zajló találkozó mintegy 30 ezer résztvevőjének küldött. „Róma szívélyesen fog benneteket fogadni”, áll az üzenetben, melynek szövegét a vatikáni napilap, az Osservatore Romano részletekben hozta nyilvánosságra. Az iratot Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár írta alá.

Berlinben december 28-án, szerda este kezdődött a találkozó 30 ezer fiatal kereszténnyel. A találkozóra, mely 2012. január 1-ig tart, idén 34. alkalommal kerül sor. Az ez évi találkozó mottója: „A bizalom útjai”. A programon imák és énekek szerepelnek, de a vallás és a politika képviselőivel szervezett találkozások is.

XVI. Benedek pápa köszöntőjében arra buzdította a résztvevőket, hogy bizalommal tekintsenek a jövőre. Arról van szó, hogy „a bizalom útjai” keresztény üzenet alapján ezek az utak az egész világ felé megnyíljanak.

Taizé egy kis helység a franciaországi Burgundiában, és 1944 óta egy ökumenikus közösség székhelye. Ma körülbelül 25 országból 100 barátja van, melyek különböző evangélikus és katolikus egyházakból érkeztek. Taizé 1978 óta szervez minden év szilvesztere körül nemzetközi ifjúsági találkozót mindig más európai nagyvárosban.


(megj.: A www.kath.net-en napok óta találhatók beszámolók a berlini találkozóról és a pápa üzenetéről. Eddig nem akartam ezzel az eseménnyel, egyáltalán Taizéval foglalkozni, de ez a mostani hír olyan, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Egyszerűen felfoghatatlan, és valóban „hittitok”, ahogy Lefebvre érsek mondta, hogy Krisztus földi helytartója Urának egyértelmű, a napnál is világosabb parancsa ellenére, nevezetesen, hogy az övéi ne közösködjenek hitetlenekkel, eretnekkel, tévtanokat hirdetőkkel, pogányokkal, hogyan képes az Ő Egyháza nevében ilyen árulásra, hitbeli elhajlásra. Különösen, amikor állandóan azt hangoztatja, hogy Assisi sem jelent szinkretizmust! Hát akkor ez mi? Ez az evangélikus, katolikus közösködés? Vagy nem tudja a pápa, hogy ezek nem csak énekelgetnek együtt, hanem „istentiszteleteket” is tartanak? Mit lehet ezeken a találkozókon közösen imádkozni? Például ki szabad-e ejteni a Boldogságos Szűz Mária nevét, vagy az Oltáriszentség tiszteletét, a gyónásról, a megigazulás tanáról stb. már nem is beszélve? Hogyan lehetséges az ilyesmi? Ezek szerint a katolikus tan melletti hitvallás szinte elfelejthetően csekély értékű a zsinati „pasztorális újdogmákban” való hit mellett, amit a Szent X. Pius Papi Közösség papjaitól, és újabban minden hívőtől is megkövetelnek. Hiszen a fenti hír azt jelenti, hogy az előbbi nélkül pusztán az utóbbival a legszívélyesebben látott vendég lehet valaki a Vatikánban, míg a csak elsővel csupán kitaszított.)

2012. január 3.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA