Senkinek nincs bátorsága a vahhábiták térhódítását megállítani
(forrás: www.kath.net – 2012. január 25.)

Szarajevó érseke, Vinko Puljic bíboros óva intett a radikális iszlám terjedésétől Boszniában. Az érsek a „Kirche in Not” nevű Németországban székelő katolikus segélyszervezetnél tett látogatása során különösen a boszniai kormányt kritizálta. Az érsek szerint a politikusok ignorálják ezt a problémát. Az egyre újabb mecsetek és iszlám központok építését Szaúd-Arábiából érkező pénzekkel finanszírozzák. Az elmúlt években egyedül Szarajevóban 70 új mecset épült.

A bíboros mély aggodalmát fejezte ki a Szaúd-Arábiából támogatott vahhabizmus miatt, mely teljesen más vallásfelfogást képvisel, mint a hagyományos bosnyák iszlám. Például a Husrev-Beg mecset restaurálásakor eltávolították a mozaikokat, mert ezek ellene mondanak a vahhábiták puritánabb felfogásának. (A vahhábiták alapítója a 17. század végén hirdette meg a szentek és az ereklyék tiszteletét elítélő iszlám felekezetet. Szaúd-Arábia ma a vahhábiták uralma alatt áll.)

A bíboros elbeszélése szerint jelenleg 3-5 ezer – többnyire külföldről érkezett – vahhabita tartózkodik Boszniában, akik megpróbálnak befolyást gyakorolni a társadalomra, különösen a fiatalokra. Ily módon több mint 100 ezer fiatal bosnyák mohamedán került már kapcsolatba különböző szervezeteken keresztül a vahhábitákkal. „A kormányban senkinek nincs bátorsága, hogy megállítsa ezt a folyamatot”, mondta Szarajevó érseke.

Miközben megállás nélkül mecseteket restaurálnak vagy újakat építenek, a katolikus templomok építésének engedélyezése gyakran évekig is elhúzódik, és a Tito-kommunizmus alatt kisajátított egyházi vagyont sem adták még vissza. A kormányt láthatólag nem érdekli ez a probléma.
     Puljic bíboros arról is beszámolt, hogy a katolikusokat Boszniában „szisztematikusan háttérbe” szorítják, mind a hivatali életben, mind az oktatásban és más területeken.

E problémák ellenére a katolikus Egyház Boszniában is a különböző vallási csoportok közötti békés együttműködésért száll síkra. Sr. Ivanka Mihaljevic, ferences apácanővér a németországi látogatás során bemutatta „Nyújtom neked a kezemet a békés együttéléshez” elnevezésű 3 éves programjukat, melynél katolikusok, ortodoxok és mohamedánok dolgoznak együtt, hogy a toleranciát, az erőszakmentességet és a kölcsönös tiszteletet támogassák.

Bosznia-Hercegovina lakosságának 40 százaléka mohamedán, 31 százaléka a szerb-ortodox egyház tagja, és 10 százalék katolikus.
     [Hogy a fent említett program milyen sikeres, mutatja a következő adat is]: Abból a 820 ezer katolikusból, akik az 1992-1995-ös háború előtt Bosznia-Hercegovinában éltek, már csak 460 ezer maradt. A kivándorlás pedig tovább folytatódik…

2012. január 25.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA