A püspököknek fel kell lépniük a papi kezdeményezéssel szemben
(forrás: www.kath.net – 2012. február 18.)

Koblenz/Németország
A „katolikus papok hálózata” nevű közösség nyilatkozatban utasította vissza a „plébános kezdeményezés” követeléseit és a püspököket „határozott fellépésre” szólította fel.

A nyilatkozat:

Ez az úgynevezett „plébános-kezdeményezés” nyíltan az Egyház utasításaival és a pápával szembeni engedetlenségre szólít fel. Olyan követeléseket képviselnek, melyek az Egyház hagyományos tanításával ellenkeznek.
     A „katolikus papok hálózata” határozottan elutasítja a „plébános kezdeményezés” követeléseit – különösen az Egyház tanítóhivatalával szembeni engedetlenséget.

Egyúttal megütközünk azon püspökök reakcióján, akiknek egyházmegyéjében egyes plébánosok csatlakoztak e kezdeményezéshez. Mindezidáig egyetlen egy püspök sem szólította fel a „plébános kezdeményezés” tagjait követeléseik visszavonására.
     Ellenkezőleg, számos helyen leszögezik, hogy természetesen nem lesznek szankciók. „Megértést” szignalizálnak a kezdeményezők „aggodalmait illetően” és „párbeszédre hívnak meg”.
     E vitatott rendezvényeken pedig megállapítják, hogy a különbözőségek nem a válság elemzésében, hanem a válságot megoldani akaró különböző utakban vannak. Eközben egyes megfogalmazásokat talán „szerencsétlenül választottak”, állapítják meg.
     Így az a benyomás alakul ki, hogy a püspökök nem mernek világosan beszélni, és inkább végig nézik, ahogy a pápának mint az egész Egyház pásztorának tekintélye alá lesz ásva.

A „plébános kezdeményezés” nem más, mint egy további szomorú jele a gyakorlatban már meglevő szakadásnak, mely a németnyelvű területen a püspökök szeme előtt már régen lezajlott. Ez a szakadás nem a laikusokat választja el a klerikusoktól, se nem a németnyelvű országokat a római kúriától. Ez a szkizma sokkal inkább keresztben halad az Egyház összes rétegén.
     Azokat választja el, akik még az Egyház tanításához és rendjéhez ragaszkodnak, azoktól, akik az Egyház hitét már csak szelektív módon fogadják el, és úton vannak, hogy egy saját „egyházat” építsenek fel.

Néhány főpap moderátorként lép fel, és azon a véleményen van, hogy arról van szó, hogy az „extrém helyzeteket” tárgyalásba hozzák egymással. Csakhogy: „Egy maga fabrikálta hit értéktelen. A hit nem valami, amit mi gondolunk és alkuszunk ki.” (XVI. Benedek pápa, Erfurt, 2011. szeptember 23.) …

A papi hálózat a múltban újra és újra felhívta a figyelmet olyan esetekre, melyekben olyan papokat, akik betartották az Egyház érvényes törvényét, elűztek. A németnyelvű országokban időközben azokat a papokat, akik a liturgikus és doktrinális területen előforduló engedetlenségekre hívják fel a figyelmet, „nem lojálisnak”, rosszhiszeműnek bélyegeznek meg, mialatt azoknak a papoknak, akik nyíltan szólítanak fel engedetlenségre, a hierarchia csak kedveskedik.

Milyen mélyre süllyedtünk, hogy ez az állapot nem okoz hangos felháborodást? A felsőbbségnek ez a viselkedése veszélyezteti a pap-utánpótlást. … Sok pap még ma is hűen teljesíti pasztorális szolgálatát. Elegük van abból, hogy az úgynevezett „reformerek” a saját társaikat a médiában ócsárolják, és a papságot megkérdőjelezik.
     Hogy ezeknek a „reformereknek” a püspökök több figyelmet szentelnek, mint azoknak, akik az Egyház legfőbb pásztorával szemben lojálisak, azok szellemi beállítottságára enged következtetni, akik a németnyelvű egyházmegyékben a felelősséget viselik.

A püspököktől határozott közbelépést követelünk a „plébános kezdeményezés” kétes „reform-igyekezeteivel” szemben, és világos hitvallást várunk tőlük Krisztus földi helytartója mellett. Aki továbbra sem tesz semmit, az az Egyház egysége ellen vét. Az idő sürget.

A katolikus papok hálózatának nevében
Dr. Guido Rodheudt, Hendrick Jolie, Uwe Winkel plébánosok

Feltéve: 2012. február 21.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA