A régi mise engedélyezése csak az első lépés
(forrás: www.kath.net – 2012. január 29.)

Kurt Koch kuriális bíboros véleménye szerint a régi latin mise engedélyezése „csak az első lépés”. Ugyanakkor a többi lépéshez az idő „jelenleg még nem érett”, mondta Koch bíboros Freiburgban a hétvégén. Éppen Németországban a liturgikus kérdésekhez ideológiai vélemények tapadnak.

Róma csak akkor léphet újra, ha a katolikusok körében készség mutatkozik új liturgikus formákról elgondolkodni „az Egyház szolgálatában”. A bíboros ezeket a gondolatokat egy Joseph Ratzinger, illetve XVI. Benedek pápa teológiájával foglalkozó konferencia alkalmából fejtette ki. Koch bíboros a keresztények egysége pápai tanács elnöke (azaz az ökumenizmus felelőse).

A bíboros visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint XVI. Benedek pápa a liturgia kérdéseiben a II. Vatikáni Zsinat mögé akar visszatérni. „A pápa szenved e feltételezésektől.” Ennek ellentéte XVI. Benedek szándéka, a zsinatnak a liturgiához tett máig végre nem hajtott kijelentéseit akarja megvalósítani.


(megj.: Végtelenül megható, hogy az Egyház vezetői ennyire tekintettel vannak a hívek szokásaira, beidegződéseire. Mekkora kár, hogy erre csak most figyelnek, amikor jóvá kellene tenni valamit, míg amikor romboltak, rombolnak, a legkisebb mértékben sem törődtek, törődnek a hívek véleményével, sőt lelki üdvével.
     Ha jól átgondolom a mostani szörnyű helyzetet, akkor úgy látom, hogy az Egyház tisztségviselői minden más intézmény alkalmazottjainál kevésbé vannak tekintettel a „klienseikre”. Ha számba veszem eddigi életem során a „hivatalokkal” történt találkozásaimat, akkor arra az eredményre jutok, hogy az Egyház illetékesei állnak az élen a nemtörődömségben, a levelek meg nem válaszolásában, a kérdések, kérések meg nem hallgatásában, vagyis az arroganciában. Azt hiszem, ez is egyik oka az emberek elfordulásának a vallástól.)

2012. február 1.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA