Az olaszországi egyháznak ostya-lopásokkal kell küzdenie
(forrás: www.kath.net – 2012. április 3. és 4.)

Az olaszországi katolikus Egyháznak hónapok óta Eucharisztia-lopásokkal kell konfrontálódnia. Feltört tabernákulumokról, konszekrált ostyákkal teli cibóriumok ellopásáról, valamint a kézbeáldozás során ismeretlen célból egyszerűen a zsebbe csúsztatott szent ostyákról van szó. A tettesek motivációjáról még vita folyik. Mohamedánok által elkövetett tudatos szentségtörés? Vagy a sátáni kultusz és a fekete misék számára való felhasználás? Erről tudósított a „Vatican Insider”.

A katolikus egyházközségek kényszerítve érzik magukat, hogy ellenintézkedéseket hozzanak. Néhány helyen kiürítették a tabernákulumot és kinyitották, hogy a lopási kísérleteknek elejét vegyék. Magát a Legszentebbet egy biztos helyen őrzik, úgy, mint ahogy az ékszereket kell a páncélszekrényekben őrizni, meséli a „Vatican Insider”. A szicíliai Monreale püspöke, Salvatore Di Cristina, a tettesekkel szembeni „kemény vonalat” sürgeti.

Velasio De Paolis kúriai bíboros és egyházjogász kifejtette, hogy az egyházjogban az Eucharisztia eltulajdonítása a legkomolyabb bűntettek közé tartozik, és hogy ez a bűntény a „latae sententiae” kiközösítést vonja maga után, melyet csak a Szentszék oldhat fel. De Paolis rámutatott, hogy a kézbe áldozás növeli annak rizikóját, hogy az Eucharisztiát el lehessen vinni, profanizálni vagy szentségtörő célokra felhasználni.

A botrányok listája hosszú. Két mohamedán Sondrio-ban az Eucharisztiát egy paptól kézbe kapta, de nem nyelte le, hanem zsebre tette. Rendőrségi beszámolók szerint Olaszországban nagy a divatja a sátánizmusnak. Számos városban lopták el a szentostyával töltött cibóriumokat, miután a tabernákulumokat erőszakosan feltörték.


2012. április 5.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA