„A a valóságosan létező egészség-vallás korában élünk”
(forrás: www.kath.net – 2012. január 23.)

Manfred Lütz katolikus teológus, sikeres szerző és orvos bírálta a „németek túlzott egészség- és fitness-őrületét”. Lütz, aki egy kölni klinika vezetője, ezt írta egy hírmagazinban megjelent cikkében: „Nem kétséges, hogy ma a valóságosan létező egészség-vallás korában élünk. Mindazt, amit korábban a Jóistenért tettünk – zarándoklat, böjtölés, jó cselekedetek –, ma az egészségért tesszük.”

A mai diétás módszerek, mondja Lütz, „komolyságukban felülmúlják a középkor vezeklő- és ostorozó mozgalmait”. A vatikáni tanácsadó és pszichiáter ebben a folyamatban azonban az állami biztosítók számára is veszélyt lát. „Ha ugyanis az egészség, ahogy az egész világ mondja, tényleg a legfőbb jó, akkor a társadalom és az állam abszolút kötelessége minden egyes ember számára a maximális diagnózis felállításának lehetőségét és a maximális terápiát biztosítani.” Ez azonban egyet jelentene az egészségügy finanszírozásának azonnali összeomlásával. Már minden szakember tudja, hogy ez a mondat utópisztikus: „Minden állampolgár számára minden orvosilag szükségesnek természetesnek kell lennie.”

Lütz tagja a Laikusok Pápai Tanácsának, tag az Élet Pápai Akadémiájának direktóriumában és tanácsadója a vatikáni klérus kongregációnak.

2012. január 25.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA