A Hittani Kongregáció keddtől tanácskozik a Pius-ügyben
(forrás: www.kath.net – 2012. január 23.)

A vatikáni Hittani Kongregáció keddtől, azaz 2012. január 24-től tartja plenáris űlését. A plénumot a kongregáció prefektusa, William Levada bíboros vezeti. A Hittani Kongregáció tagjai közé tartozik Kurt Koch és Walter Kasper bíborosok, mint az ökumenizmus szakértői, valamint Christoph Schönborn bécsi érsek, és a 64 éves regensburgi püspök, Gerhard Ludwig Müller, aki az áprilisban 75. életévét betöltő Levada bíboros helyére a legkomolyabb jelölt.

A közgyűlés egyik témája a Pius-kérdés, ami történelmi döntést hozhat. Fellay püspök ugyanis megküldte Levada bíborosnak a Szent X. Pius Papi Közösség hivatalos válaszát a doktrinális preambulumra.
     Eddig se a preambulum, se az arra adott válasz szövegét nem hozta egyik fél sem nyilvánosságra. Ugyanakkor jól informált körök szerint a Pius Közösség válaszlevelében szövegbeli változtatásokat kíván. A Vatikán korábban kategorikusan kizárta a tartalomról való további tárgyalások lehetőségét.

Most az a kérdés, hogy a kongregáció tagjai az FSSPX-től követelt javításokat dologbeli változtatásoknak vagy csupán átfogalmazásoknak értékelik. Az első esetben a római válasz nyilván a végső szakítást jelentené. Ha viszont a Hittani Kongregációban a többség azon a véleményen lenne, hogy ezeket megengedett utólagos kiigazításokként lehet felfogni, akkor ez egy új tárgyalási fordulót vezetne be.

A középút az lehetne, hogy befagyasztják a mostani helyzetet. A Vatikán megállapítaná, hogy lényeges pontokban továbbra is véleménykülönbség áll fenn és ezért a közösségnek az Egyházba való integrálása jelenleg nem lehetséges. Ezzel mindkét oldal megőrizné a látszatot.


[Az FSSPX, illetve a katolikus oldal nem is kívánhatna kellemetlenebb, sőt kártékonyabb főpapokat a Hittani Kongregáció tagjainak. Müller püspök, az, aki az egyházmegyéjében fekvő Zaitzkofen papszentelései ellen minden évben hevesen tiltakozik. Kasper bíboros eretnek kijelentéseiről híres, Koch bíboros ugyan még nem tart itt, de mint az ökumenizmus minisztere, nyilván nem állhat teljesen a katolicizmus pártján, Schönborn érsekről pedig inkább egy szót sem. Mein Gott, ezek kezében van a Szent Inkvizíció!]

2012. január 25.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA