A gyakorló katolikusok többsége Sárközyre és Bayroura szavazott
(forrás: www.kath.net – 2012. április 23.)

Párizs/Franciaország
Franciaország katolikusainak többsége Nicolas Sárközyre szavazott az első fordulón. A „La Vie” katolikus újság szerint a gyakorló katolikusok 47 százaléka a hivatalban levő elnökre adta le voksát, míg a jelenlegi favorit, Francois Hollande-ra csak 14 százalék. Francois Bayron-ra a gyakorló katolikusok 17 százaléka szavazott. Még a jobboldal jelöltje, Marine le Pen is több szavazatot kapott a katolikusoktól (15 százalékuktól), mint Hollande. Az újság a vallásukat nem gyakorló katolikusok választási viselkedésének is utána járt, és azt állapította meg, hogy ők semmiben nem különböztek az átlag francia szavazóktól.

A szocialista Hollande a választási kampányában megígérte a gyógyíthatatlan betegek aktív eutanáziájának engedélyezését. Ezzel kiváltotta az egyházi oldal kritikáját.
     Ezzel szemben a többi jelölt hangsúlyozta, hogy megválasztásuk esetén nem könnyítenek az eddigi eutanázia-törvényeken, melyek arról rendelkeznek, hogy a passzív eutanázia megengedett, ha erről a hozzátartozók legalább két orvossal való konzultáció után együtt döntenek, az aktív eutanázia azonban büntetendő.

2012. május 1.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA