A pápa megáldoztatott egy elvált-újraházasodott politikust
(forrás: www.kath.net – 2012. június 6.)

A bajor miniszterelnök, Horst Seehofer (CSU) egyházjogi családi állapota a sajtóban spekuláció tárgyává vált. Egy müncheni újság szerint Seehoher újraházasodott elvált ember, és így nem áldozhat. Ez év április 16-án a pápa mégis megáldoztatta a Vatikánban.

Seehofer 1974-től 1982-ig élt az első házasságában. Mivel felesége evangélikus volt, először csak polgári házasságot kötöttek. Négy évvel később templomban is megesküdtek, de hogy ez a katolikus egyházjog szerint érvényes volt-e vagy sem, illetve ha igen, akkor annullálták-e, nem tudni.

Az illetékes egyházmegye szóvivője a sajtó kérdésére azt közölte, hogy ezek a miniszterelnök személyes adatai, melyekről nem lehet nyilatkozni. A bajor kancellária szóvivője szintén nem volt hajlandó nyilatkozni ez ügyben.

Seehofer 1985. óta második, polgárjogilag megkötött házasságban él. Mostani feleségével három gyermeke van.

Az újságok szerint Seehofert április 16-án a Vatikánban a Capella Paolina-ban áldoztatta meg XVI. Benedek pápa, az egyházi köröket azóta foglalkoztatja ez a probléma. Az esetről fotó is készült, mely az Osservatore Romano-ban meg is jelent. A képek tanúsága szerint a szentmisén Reinhard Marx, müncheni bíboros-érsek és Friedrich Wetter bíboros is részt vett. Seehofert eddig – az újságok tanúsága szerint – a szentmiséken nem látták áldozni.

XVI. Benedek pápa alig egy hete, június 2-án nevezte az újraházasodott elváltak kizárását a szentáldozás alól „a mai Egyház nagy szenvedésének”. Hozzátette, hogy e kérdésben nincsenek „egyszerű receptek”. Nem szabad őket kizárni, „akkor sem, ha nem részesülhetnek a gyónás, a feloldozás és az Eucharisztia szentségében”, mondta a pápa.
     Az érintettek csak akkor járulhatnak a szentségekhez, ha az első házasságot egy egyházi bíróság utólag érvénytelennek nyilvánította.


(megj.: Pavarotti is úgy halt meg, hogy érvénytelen házasságban élt. Mégis díszes egyházi temetést kapott a világ szeme láttára, hiszen a televízió közvetítette az eseményt. Ennyit a katolikus megkülönböztetésről – és hitelességről. – Magyar hír: A győri püspök háta mögött egy szentmise keretében megáldoztattak egy evangélikus lelkészt.)

2012. június 8.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA