Thierse: A Vatikán nem enged a Pius Közösségnek
(forrás: www.kath.net – 2012. május 4.)

Wolfgang Thierse, német Szövetségi Tanács alelnöke úgy véli - vatikáni beszélgetéseire támaszkodva -, hogy a Vatikán a Pius Közösséggel folytatott egyezkedései során nem fog az Egyház központi tanbeli kijelentéseiből engedni. A Vatikánban folytatott tárgyalásai után „megnyugodott”, mondta a katolikus Thierse, a német szocialista párt tagja a KNA katolikus sajtóügynökségnek május 3-án, csütörtökön, Rómában adott interjújában.

Kurt Koch kuriális bíboros ugyanis arról biztosította, hogy a Pius Közösségnek a tanítóhivatal tekintélyét, és ezzel a II. Vatikáni Zsinatot mindenképpen el kell fogadnia. A zsidósághoz való „különösen érzékeny” viszony és a vallásszabadság melletti elkötelezettség terén nincs „semmilyen megingás és habozás a Vatikán részéről”, idézte Thierse a vatikáni ökumenizmus-minisztert. Ezek „lényegbe vágó dolgok, melyekből a Vatikán nem fog engedni”.

A szocialista politikus ezen kívül erőteljesebb elkötelezettséget követelt az afrikai országok és az ENSZ részéről a Nigériában üldözött keresztények számára. Peter Turkson kuriális bíborostól azt hallotta, hogy nehéz a nigériai erőszakoskodó csoportosulás, a Boko Haram-tól megtámadott keresztényeknek „kívülről” segítséget nyújtani. Az ENSZ-nek kellene a keresztény kisebbségek üldözésével foglalkoznia, a katolikus Egyház ez ügyben lehetőségeinek határához érkezett.

Thierse bejelentette, hogy az elkövetkezendő évben Berlinben kerül sor a Vatikánnak a nem-hívőkkel megrendezendő vita-találkozójára. Berlin, mint egy nagyon szekularizált és sokvallású város „különösen érdekes hely” a katolikus Egyháznak a többi világnézettel folytatott párbeszédére. A Pápai Kultúra Tanács kezdeményezésére megindított rendezvénysorozatnak, mely „A népek előudvara” címet viseli, eddig Párizsban, Bolognában, Budapesten, Rómában, Tiranában és legutóbb Palermóban voltak vitanapjai.

2012. május 5.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA