A Pius Közösség káptalanának gyűlése
(forrás: www.fsspx.info – 2012. június 23.)

A káptalan 2012. július 9-től 14-ig ülésezik Econe-ban, a közösség anyaházában.

Ezt a gyűlést valójában már régebben tervezték, hogy szervezeti problémákat tárgyaljanak meg. Akkor még senki nem tudhatta, hogy a tervezett ülés pont abba az időbe fog esni, amikor a közösségnek rendkívül fontos döntéseket kell hoznia a Rómával való viszonnyal kapcsolatban.

A káptalan tagjainak a körét, és gyűlésük időpontját az FSSPX alapszabályzata határozza meg. Annak 5. pontjában ez áll:

(Az itt látható fotó a 2006-os rendi gyűléskor készült)


V. De Sodalitii Administratione

2. A káptalan általános gyűléséről

Minden 12. évben gyűl egybe a rendfőnök és az ő két asszisztensének a megválasztásához. A káptalan feladata annak megvizsgálása is, hogy a közösségben az alapszabályzatot lelkiismeretesen betartják-e, és hogy a közösség igyekszik-e ezen alapszabályzat szellemét megőrizni. Őrizkedni kell az alkalmazkodások vagy újítások bevezetésétől, kivéve esetleg a káptalanban a közösség vezetésével kapcsolatos ügyekben tekintettel annak fejlődésére.

A káptalan gyűlésének résztvevőiről

    – a mindenkori rendfőnök és két asszisztense, a főtitkár és a fő gazdasági intéző
     – a disztriktek vezetői
     – a szemináriumok rektorai
     – az autonóm házak vezetői
     – a közösség szolgálatában levő segédpüspökök
     – a korábbi rendfőnökök
     – végül azok a papok, akik a legrégebben tagjai a közösségnek, és akik már letették örök fogadalmukat, de számuk maximum a hivatalos tagok egyharmadát teheti ki, amíg a közösségnek kevesebb, mint ezer tagja van.

Az eredetileg egybehívott rendi gyűlést pusztán szervezeti gyűlésnek tervezték, melyen gyakorlati dolgokat akartak megbeszélni, hiszen a mostani ülés nem az előző rendfőnök választása (2006) utáni 12. évben zajlik le, hanem sokkal korábban.

A káptalanon a rendfőnök nyilván ki fogja használni az alkalmat, hogy a közösségen belül megerősítse az egységet. A Rómával folyó pillanatnyi tárgyalásokban nagy jelentőségű, hogy a közösség zárt egységben lépjen fel. Mindenfajta fölösleges szakadás csak gyengítené Lefebvre érsek művét és ezzel az Egyház tradícióját.

Ezért nagyon kívánatos, hogy a közösség vezetői kicseréljék véleményüket, hogy Róma ajánlatára a lehető legnagyobb egységben válaszoljanak. A rendfőnök számára fontos lesz eközben, hogy nyíltan foglalkozzon mind az ajánlat mellett, mind az ellene felhozott érvekkel.

Hiszen a döntés joga egyedül az ő kezében van. A Pius Közösséget se nem egy püspöki grémium, se nem egy kollegiális konferencia, hanem – mint ahogy az egy katolikus rendi közösséghez illik – a rendfőnök egyedül vezeti.

2012. június 24.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA