Az FSSPX főtitkárának bizalmas levele
(forrás: www.kath.net és www.kreuz.net és www.summorum-pontificum.de – 2012. június 26.)

A Pius Közösség főtitkára, Christian Thouvenot páter „bizalmas”-nak jelzett levelet küldött a közösség disztriktjeinek, szemináriumainak és autonom házainak a vezetőihez (azaz a káptalan tagjaihoz). A levél francia nyelven íródott, angol fordítása itt található:
http://z10.invisionfree.com/Ignis_Ardens/index.php?showtopic=10034&view=getnewpost

Németre a kath.net és a kreuz.net is lefordította, amit aztán más honlapok is átvettek.

Ahogy Önök is tudják, rendfőnökünk megválaszolta Levada bíboros március 16-i levelét, mely megpróbálta a 2011. szeptember 14-i dogmatikus preambulumot érvényre juttatni. Fellay püspök e dokumentummal, ami az április 15-i dátumot viseli, próbált meg kikerülni abból a zsákutcából, melybe a preambulum vezetett. Különböző egybehangzó források szerint a Szentatya az új szöveget kielégítőnek találta.

2012. június 13-án Levada bíboros rendfőnökünknek átnyújtotta az áprilisi szöveget, de olyan változtatásokkal, melyekkel ez lényegében visszatér a 2011. szeptemberi ajánlathoz. Mons. Fellay rögtön közölte a bíborossal, hogy ezt az új dokumentumot, mely egyértelműen elfogadhatatlan, nem írhatja alá. Az elkövetkező káptalani gyűlés lehetőséget nyújt arra, hogy az egész dossziét megvitassák.

A továbbiakban arról informálom a káptalan tagjait, hogy a rendfőnök canon 2331 § 1 és 2 (új: 1373) alapján Williamson püspököt megnyilatkozásai miatt, melyekben lázadásra szólított fel és folyamatos engedetlensége miatt, megfosztotta káptalani tagságától. Fellay püspök azt is megtiltotta, hogy Williamson püspök a papszentelésekre Econe-ba utazzon.

Végül Mons. Fellay arról határozott, hogy azon Avrillé-i domonkosok és Morgon-i kapucinusok felszentelését, akiket június 29-én Econe-ban tervezett felszentelni, elhalasztja. Ezt a döntését abbeli aggodalma kényszerítette ki, hogy mielőtt e kandidátusokra felteszi a kezét (lásd 1 Tim 5,22: „Kezedet elhamarkodva ne tedd föl senkire”) biztos lehessen e közösségek lojalitásában.


[Információk hiányában csak feltételezni tudom, hogy e közösségeknek ugyanaz a véleményük a kiegyezésről és Fellay püspök úr legújabb nézeteiről, mint Williamson püspöknek, ezért éri őket az a büntetés, amihez hasonló már sok volt a közösség életében,]

2012. június 28.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA