A Szent X. Pius Papi Közösség rendházának sajtónyilatkozata
(forrás: www.fsspx.info – 2012. június 14.)

2012. június 13-án, szerdán, a Hittani Kongregáció prefektusa, William Levada bíboros fogadta a Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnökét, Bernard Fellay püspököt a közösség első asszisztensének, Niklaus Pfluger páter kíséretében. Levada bíboros a találkozón átnyújtotta dikasztériumának értékelését a „Declaration doctrinal” = hit-nyilatkozatról.

Ezt a nyilatkozatot a közösség 2012. április 15-én nyújtotta be arra a „tanbeli preambulumra” adott válaszként, melyet a Hittani Kongregáció 2011. szeptember 14-én adott át a közösségnek.

A találkozó során Fellay püspök meghallgatta Levada bíboros magyarázatait és utalásait, akinek utána bemutatta a Szent X. Pius Papi Közösség helyzetét. Kifejtette azokat a hittani kérdésekben fennálló nehézségeket, melyeket a II. Vatikáni Zsinat és a Novus Ordo Missae okoznak. A további tisztázások iránti elkötelezettség egy új tárgyalássorozatba torkolhat.

A hosszú, több mint két órán át tartó beszélgetés során Fellay püspök egy írásos tervezetet is kapott, mely egy személyi prelatúrát indítványoz a Szent X. Pius Papi Közösség egyházjogi elismerése esetére.

A találkozás során a három másik püspök helyzetének kérdését nem érintették.

E találkozó alkalmából a résztvevők azon kívánságuknak adtak hangot, hogy a párbeszédet folytatni akarják. Csak ez fogja lehetővé tenni, hogy megoldást találjanak az Egyház és a lelkek javára.

Menzingen, 2012. június 14.

A nyilatkozat eredeti szövege francia nyelven a www.dici.org honlapon található.

Feltéve: 2012. június 14.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA