A Vatikán júliusban várja az FSSPX újabb válaszát
(forrás: www.kath.net – 2012. június 14.)

A kath.net beszámolójából csak azt közlöm, ami új, vagy ami eltér az FSSPX nyilatkozatában elhangzottaktól.

Levada bíboros – a kath.net szerint – nem dikasztériumának, hanem magának a pápának hivatalos válaszát nyújtotta át Fellay püspöknek.

XVI. Benedek pápa szombaton közölte Levada bíborossal és Luis Francisco Ladaria kongregáció-titkárral a tradicionalistákkal való párbeszéd eddigi lefolyásáról alkotott véleményét. A középpontban az úgynevezett tanbeli preambulum állt, melyet a kiegyezés alapjául nyújtottak át a közösségnek. Nem ismert, hogy Fellay el akarja, és ha igen, milyen változtatásokkal ezt a preambulumot fogadni, és a pápa véleménye sem ismert.

A Vatikánban zavart keltettek Fellay legújabb nyilvános kijelentései, mely szerint a Vatikán nem kívánja többé a Pius Közösségtől az egész II. Vatikáni Zsinat akceptálását. A Vatikánban ehhez azt mondták, hogy a Róma és a tradicionalisták közötti szakadás végének alapfeltétele most és a jövőben is a teljes tanítóhivatal elfogadása.

Mindeközben a francia katolikus napilap római tudósítója többek között azt írja, hogy Fellay legutolsó válasza is még mindig olyan megfogalmazásokat tartalmaz, melyeket a pápa visszautasított. Többek között „a zsinat tévedéseiről” van benne szó.

Az újság azt is állítja, hogy a dokumentumot a kiegyezés esetén nyilvánosságra hozzák, mindazonáltal abban egyeztek meg, hogy az eredeti verziót nem publikálják. Most tehát megint Fellay püspökön van a sor, hogy elfogadja a Vatikán által követelt változtatásokat. Nem lehetetlen, hogy Levada bíboros e válaszra megint megnevezett egy határidőt.

Az FSSPX francia disztriktjének szóvivője, Alain Lorand abbé a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a válaszra egy héttől 10 napig tartó időt irányoztak elő. A szerdai találkozó csak egy lépés volt egy folyamatban.

LEGÚJABB HÍR:

Federico Lombardi vatikáni szóvivő csütörtökön azt közölte a sajtóval, hogy a Vatikán július folyamán várja a választ. A Pius Közösségnek el kell döntenie, hogy az április válaszukat a vatikáni értékeléssel egyet értenek-e vagy sem.

Feltéve: 2012. június 14.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA