A modern galaták
Richard Williamson püspök 2012. június 16-i Eleisón-kommentárja

„Ó, ti ostoba galaták!” – kiáltott fel Szent Pál apostol (Gal 3,1), amikor egyik szeretett közösségét kellett lehordania. Mert ezek az Újszövetségből az Ószövetségbe csúsztak vissza, illetve akartak oda visszatérni, hogy a judaizálókat kielégítsék, akik a galatákat megint „a világ elemeinek szolgálatába” akarták állítani. (Gal 4,3)
     Az apostolnak ezt az intemét feltűnően könnyen alkalmazhatjuk azokra a tradicionalista katolikusokra, akik jelenleg abban a kísértésben forognak, hogy a zsinati tekintélyek vezetése alá kerüljenek, hogy ezzel eleget tegyenek a Nostra Aetate zsinati dokumentumnak. Mert hát ugyanaz a világ, ugyanaz a test és ugyanaz az ördög, mint annak idején. Nézze el nekem Szent Pál, ha levelének egyes verseit átteszem a mi időnkbe.

»Ó, ti ostoba tradicionalista katolikusok! Ki babonázott meg benneteket, hogy ne engedelmeskedjetek a mi Urunk Jézus Krisztus tradíciójának, ahogy mi azt nektek hirdettük? Csak ezt szeretném tudni tőletek.
     Vajon a II. Vatikáni Zsinat vagy a katolikus tradíció miatt tudtatok éveken keresztül katolikus életet folytatni? Ennyire értelmetlenek vagytok, hogy a tradíció gyümölcseit megéltétek és most mégis feladjátok, azáltal, hogy magatokat a zsinati tekintély alá helyezitek? Hiába tapasztaltátok meg tehát a tradíció számtalan gyümölcsét?« (Gal 3,1-4)

»Csodálkozom, hogy ilyen hamar átpártoltatok Lefebvre érsek kurzusától, aki titeket Krisztus kegyelmére hívott, és a II. Vatikáni Zsinat ezen új evangéliumához átpártoltatok – jóllehet ez nem is evangélium. De ezek a modernisták megzavartak titeket, és igyekeznek elferdíteni Krisztus Evangéliumát. De ha akár mi, akár egy mennyei angyal azt hirdetné nektek, hogy ez a zsinat nem is annyira rossz, akkor azt dobjátok ki, és ne hallgassatok rá! Amint már kijelentettük, most újra megismételjük: Azt, aki azt állítja, hogy Lefebvre érsek ma a zsinati Rómával való szerződés mellett állna, ki kell hajítani! Mert kinek akarunk mi tetszeni? A rómaiak kedvét keressük vagy Istenét? Ha a rómaiak tetszését keresném, nem volnék Krisztus szolgája.« (Gal 1,6-10)

»Amikor még nem voltatok a tradíciónál, olyan egyházi embereknek szolgáltatok, akik az Egyházat kiszolgáltatták a világnak. Most azonban, amikor ismeritek a tradíciót, hogyan akarhattok visszatérni a világhoz és a zsinat vezérei alá?« (Gal 4,8-9)
     »Vajon ellensége lettem a Pius Közösségnek azzal, hogy igazat mondtam nektek? Azok, akik tévútra vezetnek titeket, azt állítják, hogy a ti érdekeiteket képviselik; pedig csak el akarják feledtetni veletek Lefebvre érseket, hogy ti szolgáljátok az ő saját érdekeiket.« (Gal 4,16-17)
     »Álljatok tehát szilárdan, és ne hagyjátok, hogy újra a zsinat igájába hajtsanak benneteket.« (Gal 5,1)
     »Eddig jól ment nektek, akkor hogyan hagyhatjátok most magatokat az igazságtól eltántoríttatni? Aki ilyet tesz veletek, az nem Isten szolgája! Bízom az Úrban, hogy észre tértek. Aki pedig félrevezet titeket, viseli majd a súlyos felelősséget. Talán ennyire üldöznének engem, ha a világot prédikálnám? Aki a tradíciót meghamisítja, azzal többet kellene tenni, mint csak megcsonkítani!« (Gal 5,7-12)

»Azok, akik a Papi Közösséggel a II. Vatikáni Zsinatot átgyakorlatoztatni szeretnék, csak a Krisztus keresztjéért való üldözés alól akarnak kibújni. Ezek azt akarják, hogy világiak legyetek, és csak külsőleg tradicionalisták; ezek vissza akarnak térni a római judaizálókhoz. Én azonban nem akarok mással dicsekedni, mint Urunk Jézus Krisztus keresztjével, aki által keresztre szegezték nekem a világot, és engem is a világnak. És mindazoknak, akik a tradíciót ily módon követik: Béke és irgalom.« (Gal 6,12-16)

Olvassák el ezután Szent Pál igazi levelét a galatákhoz. Senki ne mondja, hogy Isten szava nem érvényes már!

Kyrie eleison

[A szentírási idézetek a Szent István Társulat 1992-es Bibliájából valók.]


Feltéve: 2012. június 19.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA