A bolond az utolsó normális
(forrás: www.kreuz.net – 2012. július 29.)

Oliver D. (48) a németországi Wiesbaden-ből évek óta azzal foglalkozik, hogy fekete filctollal utcai plakátokat, hirdetőoszlopokat, szabad felületeket bibliai idézetekkel írjon tele – nagy nyomtatott betűkkel. Erről számolt be a mainzi Rhein újság 2012. június 28-án.

Amit Oliver D. tesz, az hivatalosan „rongálás”, mégse lehet megbüntetni, mert két évvel ezelőtt skizofrénia miatt jogilag beszámíthatatlannak minősítették. Kártérítést sem tud fizetni, mert szociális segélyből él.

A cég, melynek munkáját Oliver D. tönkreteszi, egy év óta bérli a hirdetési felületeket a városban, és ezért évente másfél millió eurót fizet. Szóvivőjük azt mondta, hogy Oliver D. firkálása havonta 20 ezer euró kárt okoz a vállalatnak, hiszen az összefirkált plakátokat ki kell cserélni, és a hirdetőoszlopokat le kell tisztítani.
     A vállalat egy magán biztosító céget bízott meg, melynek emberei azonban legfeljebb a tollat vehetik el Olivertől.

Oliver D. a már őrült Németországban a bolondoknak kijáró szabadságot élvezi. A falak bemázolása nem elegendő ok, hogy pszichiátriai kezelésre utalják be. És ahhoz, hogy elzárják, a közbiztonságra kellene veszélyesnek lennie – de arra nem veszélyes, amit csinál. (Sőt, talán még jó is?)


2012. augusztus 1.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA