Magasabb büntetések a vallási érzések megsértéséért
(forrás: www.kath.net – 2012, szeptember 18.)

Moszkva/Oroszország
A vallási érzések megsértését Oroszországban a jövőben keményebben fogják büntetni. Az orosz parlament ilyen értelmű törvényjavaslatot készít elő – erről számolt be az orosz média Jaroslav Nilow képviselőre hivatkozva.

A képviselő szerint a parlamenti meghallgatáson minden vallás és kamara képviselője, valamint a jogászok azon a véleményen voltak, hogy az eddig kivethető szabálysértési bírság túl alacsony.

A „vandalizmus és a hívek megsértésének egyre szaporodó esetére” utalva Nilow azt követelte, hogy az ilyen típusú vétségeket a jövőben szabadságvesztéssel sújtsák. Minden vallás híveinek vallási érzését védeni kell. Korábban ezért az ország kormánypártjának politikusai és az orosz-ortodox egyház már követelte a súlyosabb büntetést.

Az elmúlt hetekben Oroszországban többször rongáltak meg, törtek össze kereszteket. Vasárnap a moszkvai Krisztus-Megváltó-Katedrálisban egy Németországban élő férfi tintával fröcskölt le egy ikont. Az orosz származású férfit pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá, jelentette a rendőrség.

Oroszországban a vallási érzelmek megsértése eddig nem volt büntetendő cselekmény, hanem csak szabálysértés. Ugyanakkor bármilyen randalírozásra, például „vallási gyűlöletből”, már most 7 évig terjedő szabadságvesztés jár.


2012. szeptember 21.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA