Szíria: Az elrabolt papot holtan találták meg
(forrás: www.kath.net – 2012. október 26.)

Az egy héttel ezelőtt elrabolt papot október 25-én holtan találták meg Damaszkusz közelében. Ahogy a libanoni napilap, a «L'Orient le Jour» szemtanúkra és a szíriai emberjogi szervezetre, a «Syrian Observatory for Human Rights» hivatkozva közli, a görög-keleti papnak elvágták a torkát.

A pap, akit múlt pénteken raboltak el fegyveresek, egy elrabolt keresztény orvos kiszabadításáról tárgyalt éppen. Korábban már többször sikerült neki ilyen tárgyalásokat eredménnyel lezárni. Csütörtök reggel holttestét az iszlám-keresztény Qatana nevű kisvárosban találták meg: a pap ebben a kisvárosban teljesített szolgálatot.

A római sajtóügynökség, a Fides, a megölt pap egyik paptársára hivatkozva azt közölte, hogy a holttesten „a kínzás rettenetes jelei” látszódtak. Megskalpolták és kivájták a szemeit.
     Ezután a Fides arról számol be, hogy az emberrablók a pap családjától kerek 550 ezer euró váltságdíjat követeltek, amit a család nem tudott összehozni. A sajtóügynökség szerint Szíriában a görög-keleti közösség a legnagyobb keresztény felekezet mintegy 500 ezer hívővel, akik leginkább Damaszkuszban és az ország nyugati részén laknak.

A Bécsben székelő segélyszervezet, a «Christian Solidarity International Österreich» (CSI) az Aleppoban székelő melkita iskola egykori igazgatóját, Vahan Hovagimian-t idézi, aki szerint az elmúlt hónapokban 50 ezer zsoldost, nagy részüket Líbiából, csempésztek be Szíriába, hogy a felkelőket támogassák a törvényes kormány ellen. A lázadóknak pénzre van szükségük a fegyverutánpótláshoz. Ezért növekedett meg a keresztények elrablásának és a váltságdíj követeléseknek a száma.

Vahan Hovagimian szerint a fegyveresek a keresztények sok üzletét kirabolták és elpusztították. Ezért sok keresztény emigrációba kényszerül.


[megj.: ez csak egyike a Szíriából érkező szörnyűséges híreknek, melyek a meggyilkolt, elrabolt, tönkretett keresztényekről szólnak. Például mindössze két napja, hogy Aleppo kaldeus-katolikus főpásztora a londoni parlamentben arról számolt be, hogy Homs-ban, melyben egykor Szíria második legnagyobb keresztény gyülekezete élt, szinte minden hívő arra kényszerült az üldözések miatt, hogy elhagyja városát. Audo püspök így folytatta: „A városban minden templomot megszentségtelenítettek.”
     Mindezek olvastán felmerül a kérdés, hogy az egykor keresztény európai államok és a „gyengék, elnyomottak” elsőszámú védelmezője a világban, az USA, miért a kívülről jövő és kívülről támogatott idegen lázadókat támogatja?]


2012. október 28.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA