Vajon miért nem a pápa celebrálja a régi misét, ha úgyis akkor misézik a bazilikában?
(forrás: www.katholisches.info – 2012. szeptember 25.)

November 3-án a Szent Péter bazilikában a római rítus rendkívüli formájában bemutatott főpapi misére kerül sor a „tradicionalisták” római zarándoklatának záró akkordjaként. A zarándoklatot a Coetus Internationalis Pro Summorum Pontificum nagy nehézségek között szervezte meg.

Eredetileg a mise délelőtt 10 órára volt kiírva. Végülis délután 3 órakor tartják meg, miután délelőtt a pápa a meghalt bíborosok számára emlékmisét celebrál a Szent Péter bazilikában.

A résztvevők körében sokáig az a hír járta, hogy a tridenti misét maga a pápa fogja bemutatni, és ezzel a régi misét véglegesen kiszabadítja abból a karanténból, melybe 1970-ben száműzték. A pápa által celebrált emlékmise becsúsztatásával ez valószínűtlenné vált.
     A tradicionális honlapokon olyan spekulációk keringenek, miszerint a mise idejét szándékosan tolták el, hogy a zarándoklatot megtorpedózzák. És azt a kérdést is felvetették, hogy a pápa miért nem celebrálja a megemlékezési misét a régi rítusban, amivel a két eseményt egybe lehetett volna kötni.

Maguk a szervezők visszafogottan reagálnak, és azt mondják, hogy a nehézségek egyes kúriai körök reakciója, akik nem akarják, hogy a régi mise feléledjen.


(szerk. megj.: Arra a kérdésemre, hogy vajon mi történhet egy pápával, aki úgy mutat be egy szentmisét, ahogy ő akarja, és nem úgy, ahogy „egyes kúriai körök”, még senkitől nem kaptam választ. Az oroszlánok elé dobják, fejjel lefelé keresztre feszítik, égő fáklyaként a cirkuszba dobják, nem adnak neki többé enni, vagy mit csinálhatnak vele, amitől annyira kell rettegjen, hogy ha valamit akar, mégse teszi meg? Vajon arra a kérdésre, hogy mit kell még tennie a pápának ahhoz, hogy végre az ú. n. „tradicionalisták” mindegyike elhiggye, hogy nem a csúnya, gonosz manók akarják a katolikus hitet és az Egyházat szétzúzni, hanem maguk a zsinat utáni pápák is, tudna valaki válaszolni? De azt hiszem, ha valakinek nem elég az Assisi 3., az újboldog II. J.P. stb. stb. stb., az összes rémség, ami nap nap után történik, akkor erre a kérdésre csak egy válasz lehet: Aki nem akarja az igazságot látni, mert ez kényelmetlen kérdéseket hozna a számára, annak soha semmi nem lesz elég ahhoz, hogy a valóságot észrevegye.)


2012. október 4.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA