Müller prefektus: A zsinat magán viseli Ratzinger keze nyomát
(forrás: www.kath.net – 2012. november 30.)

A II. Vatikáni Zsinat Gerhard Ludwig Müller, a Hittani Kongregáció prefektusa szerint világosan magán viseli XVI. Benedek pápa keze nyomát. A teológus, Joseph Ratzinger a nagy egyházi gyűlés minden fázisának alakításában részt vett, mondta Müller Ratzingernek a zsinati időkről szóló művének római bemutatásán.

A kölni érsek, Joseph Frings bíboros tanácsadójaként és különböző bizottságok önálló tagjaként a mai pápa mértékadó módon közreműködött a különböző szövegek kidolgozásában, mondta Müller. Joseph Ratzinger összes írásainak most megjelentetett 7. kötete „A zsinat tanításához: megfogalmazás – közvetítés – értelmezés” címet viseli.

Már a zsinat kezdete előtt felhívta magára a figyelmet az akkor 35 éves teológus, Ratzinger, folytatta Müller. Ő fogalmazta meg Frings sokat idézett genovai beszédét, melyet a bíboros csaknem szó szerint mondott el, és ami elnyerte XXIII. János pápa kifejezett tetszését.
     Az ülések alatt a teológus szakértői véleményeket dolgozott ki a zsinati tervezetekhez, és Frings bíborosnak a szisztematikus-teológiai kérdésekhez hozzászóló mind a 19 zsinati beszédéhez ő szállította a koncepciót. Ezen kívül Ratzinger tagja volt a kinyilatkoztatás forrásai valamint a misszióról szóló dekrétum megvitatásához összehívott két bizottságnak. A zsinat után Ratzinger jelentősen hozzájárult ezek kommentálásához, miközben mindig a forrásra, az egész zsinat szövegeire hivatkozott.

Ahogy 1966-ban, úgy pápaként is a zsinat kontinuitását hangsúlyozta az Egyház hagyományában. „Kontinuitás” az eredettel való megmaradó megegyezést jelenti, nem pedig egy tetszőlegesen kiválasztott előző átvételét, mely végülis hamis irányba vezethet, mondta Müller.
     Az ő értelmezése szerint a sokat idézett szólam: „aggiornamento” nem a hit elvilágosodását jelenti, hanem Jézus Krisztus üzenetének „megjelenítését” a mindenkori időben.

Müller tévesnek nevezte azokat az állításokat, miszerint a progresszív zsinati teológus, Ratzinger később megváltoztatta volna kurzusát és konzervatívvá vált volna. A pápa a zsinatról és az Egyházról vallott véleményét nem változtatta meg, mondta a Hittani Kongregáció prefektusa. Hiszen a zsinat nem hirdetett más vallást, hanem az előző zsinatokhoz való kontinuitásban „hozzájárult azok megjelenítéséhez”. A fejlődés eközben nő – a Szentlélek segítsége alatt – a hívek stúdiuma és töprengése, a lelki tapasztalat belső belátása és a püspökök igehirdetése által.


(szerk. megj.: Hogy hiheti valaki, hogy egy ember képes belátni, hogy egész életében rossz úton járt? – Ilyesmire csak a nagyon nagy formátumú emberek, vagy a valódi katolikusok képesek – mások nem.)

(A fotón Ratzinger és Karl Rahner Ratzingerrel, és végül a pápa)


Feltéve: 2012. december 11.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA