Egy templom szimbolikus lerombolása a „hit évében”
(forrás: www.katholisches.info – 2013. április 17.)

Miként már szó volt róla, Nagycsütörtökön Vaduz érseke, Wolfgang Haas érsek egyházmegyéje papjaival a krizma-misét a régi rítusban celebrálta. Haas érsek ezzel A „hit évében a francia Abbeville városban, mely a Picardie régióban Amiens közelében fekszik, április elején lerombolták a 12. századból származó Saint Jacques d’Abbeville templomot. Az 1482-es és 1737-es években lezajlott többszöri át- és újjáépítés után a templomot 1868 és 1876 között Victor Deleforterie építész tervei alapján neogótikus stílusban építették újjá. Abbeville az Amiens-i egyházmegyéhez tartozik. A templomot, mely a II. világháborúban sértetlen maradt, az elmúlt évtizedekben nem tartották karban. Egy a 2005-ös évben történt viharkár után az épület pusztulása gyors ütemben haladt tovább.

A 2008 óta kormányzó városi közigazgatás kijelentette, hogy nem tudják előteremteni a renováláshoz szükséges pénzösszeget, és ezért biztonsági okokból elhatározták a templom lerombolását. Egy 2010-ben alapított egyesület a templom megmentésére nem tudta a városi hatóságot rávenni terve megváltoztatására. 2013. január 31-én a város polgármestere elrendelte a „preventív” lerombolást, hogy a templom leomló részei ne veszélyeztethessenek senkit. A képviselő testület február 7-én elfogadta a döntést, melynek költségeit 350 ezer euróra becsülték.

2013. április 15-én és 16-án lerombolták a Saint Jacques templomot, mivel megtartásához hiányzott a pénz és az akarat. A templom lerombolását, mely az Egyház állapotára tekintettel akár szimbolikusan is értelmezhető, videofelvétel is megörökítette.

Videó 1: http://www.youtube.com/watch?v=693pOE3hDyY
Videó 2: http://www.youtube.com/watch?v=693pOE3hDyY
Videó 3: http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=wzc3bJCne_g&NR=1


2013. április 18.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA