A konklávé egyik tagja, Barbarin bíboros a lyoni mecsetben imádkozott
(forrás: www.katholisches.info – 2013. február 25.)

Lyon érseke, a közelgő konklávé egyik tagja, a 62 éves Philippe Barbarin bíboros a napokban ellátogatott a Lyon-i Nagy Mecsetbe, hogy ott egy héttagú család kiszabadulásáért imádkozzon, akiket Kamerunban raboltak el, és túszként tartanak fogva. „Allah jobban meghallgatja az imákat, mint a mi Urunk Jézus Krisztus?” – teszi fel a hírre a kérdést a Riposte Catholique francia internetes oldal.
(lásd: http://www.leprogres.fr/rhone/2013/02/23/francais-enleves-au-cameroun-mgr-barbarin-prie-a-la-grande-mosquee)

Kamel Kabtane, a lyoni mecset vezetője internetes honlapján a következőket tette közzé: „Barbarin bíboros, Gallia primása, 2013. február 21-én délután meglátogatta a lyoni Nagy Mecsetet, hogy az iszlám közösséggel együtt imádkozzon hét francia túsz, köztük négy gyerek kiszabadulásáért. Az imára nagyszámú publikum előtt került sor. Miután a Nagy Mecset rektora, Kamel Kabtane, a Koránból recitált, imára szólította fel a közösséget a túszok gyors kiszabadulásáért. A bíboros meghatódott a lyoni mecsetben látott testvéri találkozótól és együtt imádkozott a jelenlevőkkel.
     A szertartást a mecset imámja zárta be, miután a békéért, az emberek közötti testvériségért és az ártatlan embereket érintő igazságtalan háborúk elleni imára szólított fel.”

Barbarin bíboros fellépése a mecsetben nem volt premier. Ahogy a Riposte Catholique írja, a bíboros már 2010-ben egy szentmise után a Koránból recitált
(lásd: (http://www.riposte-catholique.fr/perepiscopus/islam/lecture-du-coran-apres-la-messe-avec-le-cal-barbarin-2#.USslyvI32Qx)
és 2011-ben egy másik rendezvényen még az iszlám hitvallást, a schahada-t is elmondta. Ez utóbbival kapcsolatban az érsek titkára, Renaud de Kermadec azt nyilatkozta, hogy egy vallások közötti párbeszédért rendezett konferencián a bíboros előadásában félreértettek valamit.


Kiegészítés:
A videofelvételen az imám megerősíti, hogy tényleg „közösen imádkoztak”, ami többet jelent, hogy „imádsághoz összejönni”.
     A Szentháromságot kihagyták az imából, ehelyett név szerint Allah-hoz imádkoztak, majd a végén néhány mondatfoszlányt hozzáfűztek a Miatyánkból.

Az ilyen találkozók tökéletesen megfelelnek a humanizmus új világvallásának. Az ember és az ő személyes félelmei fontosabbak, mint az igaz hit. Ez a zsinati dokumentumok megvalósítása, nem csak a Nostra aetate-é, mely „az iszlám nagyrabecsüléséről” beszél, hanem a Gaudium et spes-é is, melyben az Egyház magát, mint a „testvériesség birodalmának” a megalakítója, definiálja. „A szent szinódus ezért elismeri az ember magas hívatását, kijelenti, hogy valami isteni csira van benne, és az emberiségnek felajánlja az Egyház őszinte együttműködését mindazok testvéri közösségének a felállításához, akiknek ez a hívatás megfelel.” (GS 3 §2.)

Megtévesztő módon hozzák fel gyakran azt az érvet, hogy az arab keresztények is használják az „Allah” kifejezést Isten megnevezésére. Ez ugyan igaz, de ilyenkor a Szentháromságos egy Istent értik alatta. De ha egy mohamedán használja az „Allah” szót, akkor tudatosan kizárja a Szentháromságot a Korán 4. szúrája szerint: „Távol legyen Allahtól, hogy fia lenne.”


Lecture du Coran apres la messe avec le Cal Barbarin
Posted on 19 aout 2011 by Maximilien Bernard in Islam

La presse bretonne, comme en 2010, se fait l’écho d’une apostasie publique : messe du dimanche suivie de la lecture de la sourate 18, avec cette année la présence du Cardinal Philippe Barbarin, Primat des Gaules. Ouest-France titre dans son édition du lundi 25 juillet « Le 57° pelerinage islamo-chrétien célebre la fraternité universelle » et relate ainsi cette cérémonie:


A propos de la Chahâda prononcée par le Cal Barbarin
Posted on 15 avril 2011 by Maximilien Bernard in Relativisme

J’avais relaté cette affaire début mars. A un internaute du Forum catholique qui demandait des explications, il a été répondu:

Le 4 janvier 2011, Le cardinal Philippe Barbarin donnait une conférence sur le dialogue interreligieux dans le cadre du synode du diocese de Versailles. Il est possible de revoir l’intégralité de cette conférence ici:
http://www.synode.catholique78.fr/participation/lequipe-synodale/videos-du-synode


2013. március 1.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA