A német püspökök egy agnosztikust tüntettek ki a német gyermek- és ifjúsági könyv-díjjal
(forrás: www.kath.net - 2013. május 1.)

A bevallottan agnosztikus Tamara Bach írónő kapta meg 2013. április 30-án a német püspöki konferencia gyermek- és ifjúsági könyv-díját. Gebhard Fürst média-püspök Bach-nak a Carlsen kiadónál megjelent „Was vom Sommer übrig ist” (Ami a nyárból megmarad) című könyvét jutalmazta. Értékelésében a püspök az írónő „nyelvének szemléletességét”, valamint „írásmódjának ritmusát és hangzását” emelte ki. A 37 éves berlini szerzőnő két lány történetét írta meg, akik kölcsönösen segítik egymást.

A zsűri Robert Brahm trieri püspök elnöklete alatt 233 műből válogatott. Az 5 ezer euróval dotált díjat 24. alkalommal adták ki.
     „Ritkán mesélték el a vigasztalás és a megvigasztalva lenni motívumát ilyen meghatóan”, áll a hivatalos megokolásban. Bach „mindkét lány belső hangját mint két melódiát szólaltatja meg, és végül egy melódiává forrasztja össze őket”.

A díjazott megköszönte a kitüntetést és örömét fejezte ki, hogy a püspökök a „vigasz” és a „megvigasztalva lenni” motívumát külön kihangsúlyozták.

A saját hitére vonatkozó kérdésre Bach előtte ezt válaszolta: „Agnosztikus vagyok, és ezért már néhány évvel ezelőtt kiléptem az Egyházból.” De „nagyon jól el tudom képzelni, hogy az életet gyakran könnyebbé teszi, ha valakinek van hite”, tette hozzá Bach.


2013. május 2.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA