Fellay püspök interjúja 2013. február 15-én
(forrás: www.katholisches.info – 2013. február 16.)

A Nouvelles de France február 15-én leközölt egy interjút Fellay püspökkel.

Az a hír járja, hogy a Hittani Kongregáció prefektusa, Müller érsek és az Ecclesia Dei titkára, Di Noia érsek még február elején ultimátumot küldött a Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnökének, amiben az áll, hogy a közösségnek február 22-ig, Szent Péter antiochiai székfoglalásának ünnepéig, a 2012. június 13-án átadott preambulumra választ kell adnia. Amennyiben Rómába nem érkezik meg addig a válasz, Róma a közösség minden egyes papját egyenként keresi meg egyezségi ajánlatával. Müller prefektus lépése annyiban érthető, hogy a válaszadásra Róma nem várhat az örökkévalóságig.

Kérdés: Örülne, ha XVI. Benedek pápa utolsó fontos lépése az FSSPX-nek Rómával való újraegyesülése lenne?
Msgr. Fellay: Egy pillanatig arra gondoltam, hogy XVI. Benedek lemondásának bejelentésével egyidőben velünk szemben talán tesz egy gesztust. De végül nehéz azt hinnem, hogy erre sor kerülhet. Valószínűleg meg kell várnunk a következő pápát. Annak ellenére mondom, hogy talán meglepem Önt, hogy az egyház számára fontosabb problémák vannak, mint a Szent X. Pius Papi Közösség, és ha ezeket megoldják, akkor bizonyos értelemben a közösség problémája is megoldódik.

Kérdés: Vannak, akik azt mondják, hogy az FSSPX azt szeretné, ha Róma a szentmise rendes formáját meg nem engedettnek jelentené ki. Meg tudná világosítani ezt a pontot?
Msgr. Fellay: Nagyon jól tudjuk, milyen nehéz a felelősöktől az új mise elítélését elvárni. Valójában már az egy nagy lépés lenne, ha azt, amit korrigálni kellene, korrigálnák is.

Kérdés: Milyen tekintetben?
Msgr. Fellay: Ezt az Istentiszteletek Kongregációjának egy utasításával meg lehetne tenni. Végülis ez nem olyan komplikált. Úgy gondolom, hogy a súlyos és veszélyes hiányosságok miatt, melyek az új rítust elítélendővé teszik, jelentős változtatásokat kellene tenni. Az egyház ezeket a fontos korrektúrákat problémamentesen, a tekintély vagy arcának elvesztése nélkül elvégezhetné. …

Kérdés: Szeretné a II. Vatikáni Zsinat revízióját?
Msgr. Fellay: Ami a II. Vatikáni Zsinatot illeti, mi, ahogy a misénél, úgy a zsinatnál is, szükségesnek tartjuk, hogy egy sor pontot, melyek tévesek vagy tévedéshez vezetnek, tisztázzák és korrigálják. Ennek ellenére nem várjuk, hogy Róma a II: Vatikáni Zsinatot olyan gyorsan elítélné. Róma azonban hirdetheti az igazságot, és diszkréten korrigálhatja a tévedéseket, és eközben megőrzi a tekintélyét. Meg vagyunk győződve róla, hogy az FSSPX az Úr házához hozzáteszi az építőkövet, amikor a vitatott pontokra rámutat.

Kérdés: Ön tudja, hogy a Pius Közösség követeléseit nem fogják máról holnapra teljesíteni.
Msgr. Fellay: Nyilván nem, de én azt gondolom, hogy ez lépésenként megtörténik majd. És eljön az a pillanat, amelyben a helyzet elfogadhatóvá válik, és mi egyetérthetünk vele, akkor is, ha ez most nem tűnik lehetségesnek.

Kérdés: Ön XVI. Benedekkel pontifikátusának első hónapjaiban találkozott. Le tudná nekünk írni akkori érzését vele szemben?
Msgr. Fellay: Azt mondhatom, hogy egy olyan pápával találkozta, akinek az volt az őszinte vágya, hogy elérje az egyház egységét, akkor is, ha nem voltunk képesek megegyezni. De, higgye el nekem, minden nap imádkozom érte.

Kérdés: Mi volt Ön szerint pontifikátusának legfontosabb tette?
Msgr. Fellay: Úgy gondolom, hogy kétségen kívül a Summorum Pontificum motu proprio, ami a papoknak az egész világon megadta a szabadságot, hogy a hagyományos misét celebrálják. Meg kell mondani, hogy ezt ellenállással szembeni bátorsággal tette. Úgy gondolom, hogy ez az aktus hosszabb távon nagyon jó gyümölcsöket fog teremni.


Feltéve: 2013. február 18.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA