180 fokos fordulat
(forrás: www.pius.info – 2012. október 12.)

A modernisták nyíltan mondják ki azt, amit a Pius Közösségnek nem szabad: A zsinat 180 fokos fordulatot hozott, radikális szakítást a tradícióval. Corinna Mühlstedt a német televízióban a zsinat megnyitásának 50. évfordulóját számos neves modernista egyházi személy idevonatkozó kijelentésével ünnepelte. Ezek az idézetek bizonyítják, hogy a pápa és sok „konzervatív” katolikus azon bizonygatását, hogy a zsinat nem változtatta meg lényegesen az egyházat, világok választják el a valóságtól.

John Klassen amerikai apát: „A Nostra aetate annak módját, ahogy a római katolikus Egyház a más vallásokhoz viszonyul, alapvetően változtatta meg. Hiszen a dokumentum kimondja, hogy más vallások is fontosat és igazat taníthatnak nekünk Istenről. Ez nekünk, katolikusoknak valami teljesen újat jelentett.” Az apát a pápának is ellentmond, amikor kijelenti: „Ma azt állítják egyesek, hogy a II. Vatikáni Zsinat a régi tanító-hagyományt folytonosságban vitte tovább. Ez nem igaz. Az a nyitottság, amit a zsinat tanított, a tradícióval való szakítás volt és egyúttal roppant nagy gazdagodás.”

A római buddhista központ vezetőnője, Mitchiko Nojiri ezt mondta: „50 évvel ezelőtt jöttem Japánból Rómába, pont a II. Vatikáni Zsinat idején. Buddhista központunkat már akkor meglátogatta néhány katolikus klerikus, hogy ott megtanulja a Zen-meditációt. A zsinat után egyre többen jöttek közülük, mert ellentétben a korábbi időkkel, ezt most már teljesen hivatalosan tehették.”

William Skudlarek bencés szerzetes a „Szerzetesek Vallások Közötti Párbeszéd” főtitkára, azé a grémiumé, melyet több mint 40 évvel ezelőtt a Párbeszédek Pápai Tanácsának kezdeményezésére alapítottak, és ami minden vallás szellemi vezetői közötti eszmecserét támogatja. William atya ebben reménykedik: „A II. Vatikáni Zsinat a Nostra aetate dokumentumban azt mondta, hogy nekünk más vallások vallási értékeit »felfedezni, értékelni, sőt támogatnunk kell«. Ez a katolikus Egyház viselkedésében 180 fokos fordulat volt. Csak ma kezdtük felismerni ennek jelentőségét és azt a gazdagságot, mely ebből árad. Az Egyház kétezer éves régi kurzusának a megváltozásáról van szó. Hogy ilyenkor feszültségek is jelentkeznek, ez teljesen normális. Én mégis úgy gondolom, hogy az a kurzusváltás, ami akkor végbement, többé nem visszafordítható.”

Michael Fitzgerald érsek, a Vallások Közötti Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke, Arinze bíboros utóda így panaszkodik: „Az évek során sajnos azt is megéltem, hogy néhányan az egyház szokatlan nyíltságát nem helyeselték. Ez nem csak a Lefebvre-mozgalomra érvényes, akik elszakadtak a katolikus egyháztól, hanem olyan emberekre is, akik még az egyházban vannak, és mégis hasonlóan gondolkoznak. Ők mind még mindig nem fogadják el az új önértelmezést, melyet az egyház a II. Vatikáni Zsinaton fejlesztett ki. Az egyház egy jel, egy szimbólum, nem egy nagyság, mely az egész realitást felöleli.”


2013. január 16.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA