Non possumus
(forrás: mitderimmaculata.blogspot.fr – 2013. március 21.)

Előzmény:
A francia papok végre elkezdtek közösen fellépni a kiegyezés ellen. E szervezkedés eddigi legjelentősebb aktusa volt a francia disztrikt 37 papjának nyílt levele Fellay püspökhöz. Válaszként Menzingen bejelentette, hogy a papok közül hárommal szemben egyházjogi eljárást indítanak, mely során a „megvádolt” és a bíró ugyanaz a személy (azaz Fellay püspök) lesz. A francia nyelvű Avec l'immaculée, illetve a La Sapiniere.info weboldalak legfontosabb cikkei a mitderimmaculata.blogspot.fr/ weboldalon német nyelvre fordítva olvashatók. De nem csak németre, hanem más nyelvekre is folyik a fordítás, többek között olaszra. Ezeket az olasz fordításokat a Non possumus honlap hozza nyilvánosságra, többek között a 37 pap levelét is.


Menzingen Petrucci atyán keresztül 2013. március 8-án telefonon keresztül „kiközösítette” olasz barátainkat, a Non possumus blog készítőit, mert – a vád szerint – a francia disztrikt 37 papja által írt levél nyilvánosságra hozatalával rágalmazó kijelentéseket terjesztettek Fellay püspökről.

Ez az eljárás egyszerűen groteszk: Nem közösítenek ki híveket telefonon keresztül!

Most a Non possumus- barátaink nyilatkozatát adjuk közre:

»2013. március 8-án, én [Gianluca Cruccas] 19:46-kor telefonhívást kaptam a Szent X. Pius Papi Közösség olasz disztriktjének vezetőjétől, Don Pierpaolo Petrucci-tól, aki közölte velem – én és Anna Rita [Onofri] – „kiközösítésünket”, a Pius Közösség kápolnáiból való kitiltásunkat és a szentségekből való kizárásunkat, mégpedig „Mgr. Fellay, a közösség rendfőnökével szembeni rágalmazás” miatt. Ekkor nem válaszoltam erre a törvénytelen „kiközösítésre”, és ezt a groteszk beszélgetést gyorsan lezártam. 2013. március 9-én aztán SMS-ben közöltem Don Petrucci-val, hogy az ő képmutató „kiközösítésére” a blogunkon adtunk választ.

Don Petrucci-nak adott válaszunkat a tradíció egy szentéletű papjának (aki megvizsgálta a kérdést és megtalálta az 1917-es egyházjog idevonatkozó törvényhozó passzusait – ez az egyházjog az egyedül megengedett a katolikus Egyházban, nem pedig II. János Pál „reformált” egyházjoga, vagy a Szent X. Pius Közösség önkéntes „harmadik” egyházjoga, mely a kettő különböző elemeiből lett összeállítva) a segítségével írtuk meg.
     Levelünk mindenkinek bizonyítékul szolgál, hogy a katolikus Egyház törvényeit semmilyen módon nem lehet ezen visszaélő, jogtalan és brutális módon alkalmazni.«

A cikk folytatását a Non possumus oldalon olvashatják olasz nyelven. Msgr. Fellay-nek az 1917-es törvények szerint semmilyen kielégítő oka nincs egy ilyen büntetéshez; ezenkívül semmilyen meghatalmazása sincs, hogy ilyesmit alkalmazzon, ráadásul még az eljárási módot sem vette tekintetbe.

Teljes szívvel olasz barátaink mellett állunk; támogatjuk őket, és blogjuk linkjét továbbra is terjesztjük.


Feltéve: 2013. március 22.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA