Gänswein a jövőben egyszerre szolgál a régi és az új pápa oldalán
(forrás: www.katholisches.info – 2013. február 14.)

Msgr. Georg Gänswein, XVI. Benedek személyi titkára a pápa lemondása után is ennek oldalán marad, de egyúttal megtartja a Pápai Ház prefektusának tisztjét is. Ezáltal egyszerre fogja a „régi” és az új pápát szolgálni. Ezt a szokatlan [és iszonyatosan felháborító] konstellációt Lombardi páter, a Vatikán szóvivője jelentette be.

„Don Georg”, ahogy a titkárt általában nevezik, február 28-án együtt megy Joseph Ratzingerrel Castel Gandolfo-ba. Követi őket az a négy asszony, aki a pápai háztartást vezette, és a volt pápa második titkára is. Körülbelül két hónapot maradnak a pápák nyári rezidenciájában [hogy ehhez milyen joguk van, az nem világos], majd átköltöznek a Vatikánban az addigra elkészülő, Ratzinger számára átalakított házukba. Itt már november óta folynak a munkálatok, hogy a volt pápa részére az átalakításokat elvégezzék. Gänswein a beköltözés után továbbra is Joseph Ratzinger mellett fog élni.

XVI. Benedek személyi titkárát 2012. december 7-én nevezte ki érsekké és a Pápai Ház prefektusává. Tehát egy olyan időpontban, amikor már végleg döntött lemondásáról. Gänswein-t január 6-án személyesen a pápa szentelte püspökké.

A Pápai Ház prefektusának az a dolga, hogy a pápa nyilvános életét megszervezze, mindenekelőtt a Szentatya audienciáit és találkozásait. Ezt a hivatalt 1998-tól 2012-ig az amerikai Msgr. James Michael Harvey viselte, akit 2012 novemberében [tehát egyidőben a vatikáni új lak átalakítási munkáinak a megkezdésével – ó, micsoda briliáns szervezés, minden lépés gondos előkészítése és véghezvitele – ne feledjük, hogy a mostani camerlengo is Ratzinger legszorosabb híve, Bertone bíboros] Benedek bíborossá kreált és megtette a Szent Pál bazilika főpapjává.
     Msgr. Gänswein érseknek a Pápai Ház prefektusává való kinevezésével a régi pápa jobb keze, aki továbbra is mellette marad, a jövőben az új pápa oldalán is kulcsszerepet fog betölteni! Ez olyan helyzet, mely ellene mond minden világi és egyházi gyakorlatnak, előírásnak, jóízlésnek, és nem utolsó sorban azon vatikáni kijelentéseknek, miszerint XVI. Benedek attól a pillanattól kezdve, hogy újra Joseph Ratzinger lesz, nem fog a konklávéra és a jövendő pápára semmilyen befolyást gyakorolni.

Lombardi páter Gänswein érsek kettős szerepét azzal magyarázta, hogy a Pápai Ház prefektusi állása „nem kormányzói hivatal”, és nincs köze „a tartalmi döntésekhez”. A prefektusnak a látogatások és audienciák lebonyolítása a feladata, és nem annak eldöntése, hogy kit engednek a pápa elé és kit nem. Ezért nem lesznek „problémák a prefektusnak a jövendő pápa elődjével való szoros kapcsolatai miatt”. Gänswein prefektusi hivatalának köszönhetően, azon három vatikáni hivatalnok közé tartozik, akiket a megválasztott pápa elsőnek fogad majd.

Joseph Ratzinger saját maga által kijelölt új tartózkodási helye tehát a Vatikánban lesz, a Mater Ecclesiae kolostorban, melyet II. János Pál pápa 1994-ben szentelt fel. Az ő kívánsága volt, hogy a Vatikánban legyen egy női kolostor, mely imaapostolkodást végez a kormányzó pápa [milyen szép, új kifejezés, amire a jövőben szükség lesz, hiszen mostantól van már egy „nyugdíjas” pápa is] és a római kúria szándékaira. Öt éves ritmusban váltják itt egymást a szerzetek. 2009 óta a szaléziánus nővérek egyik konventje él a kolostorban. A nővérek kézi- és hímző-munkát végeznek a pápai háztartás részére, ahova a kolostor kertjéből gyümölcsöt és zöldséget is szállítanak.


[Az utolsó fotó nem olyan régen Az Antikrisztus című cikkben volt látható. Akkor ott többek között ez állt a fotó kommentárjában: „Mit akar a háttér szimbolizálni? Aki ezt a montázst készítette, mit akar ezzel mondani? Hogy itt a vég? És akkor ők hárman miért olyan nyugodtak? Vagy ők csinálták a robbanást, és most ott hagyják, az utánunk az özönvíz szellemében?”]


2013. február 18.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA