Mi történt még február 11-én Rómában

1.
Ki kürtölte világgá elsőnek a pápa lemondásának hírét
(forrás: www.kath.net – 2013. február 12.)

Az újságírók közül elsőként az Ansa hírügynökség újságírónője, Giovanna Chirri, értette meg és fogta fel a pápa latinul mondott beszédét a konzisztóriumban. Hogy biztos legyen a dolgában, megpróbálta elérni a Vatikán szóvivőjét, Lombardi pátert, de nem találta. Miközben főnökeivel azon tanakodtak, hogy egyedül a saját latin tudására támaszkodva kiadhatnak-e egy ilyen horderejű hírt, Lombardi felhívta őket, és megerősítette a lemondást.

Az ANSA ezt követően, vagyis 2013. február 11-én délelőtt 11:46-kor hozta nyilvánosságra a történteket, amit aztán szélsebesen átvett a világ minden hírügynöksége.


2.
Villám csapott a Szent Péter bazilika kupolájába
(forrás: www.kath.net – 2013. február 12.)


Február 11-én, pár órával XVI. Benedek lemondása után vihar tört ki Rómában. Nem sokkal hat óra előtt villám csapott a Szent Péter bazilika kupolájába. Nem csak fotó, de videó-felvétel is készült az eseményről, melyet csakúgy, mint a pápa lemondásának hírét, az egész világ sajtója, tévéállomása átvett.

A videó többek között ezeken a linkeken nézhető meg:
     http://www.kathtube.com/player.php?id=30219
     http://www.youtube.com/watch?v=LyfsDWn8iWI&feature=player_embedded

Sokan „isteni jel”-ként értelmezték a villámcsapást. Ez még akkor is igaz lehet, ha köztudott, hogy a Szent Péter kupolájába eddig több ezerszer becsapott már a villám, hiszen a kupola tetején levő fémrúd villámhárítóként is működik.

Maga a lemondás is Isten közvetlen beavatkozásának tekinthető, olyan eseménynek, melyre senki, de senki nem gondolt. Miért nem lehetett a villámcsapás kvázi megerősítése ennek? Kiváltképp akkor, amikor a villám olyan évszakban csap be a bazilikába, amikor ilyesmi ezen a földrajzi helyen nem szokott előfordulni, magyarul télen még Olaszországban sem szokott villámlani.


2013. február 13.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA