A világ egészen más
(forrás: www.kath.net – 2012. december 20.)

Peter Scholl-Latour (Berlin/Párizs) a legismertebb újságíró és iszlám-szakértő a németnyelvű Európában. A 88 éves újságíró jobban ismeri a világot, mint bárki más. Tévékommentátorként és könyvszerzőként a világ csaknem összes országát beutazta, sokat többször is. Legújabb könyvében: „A világ összeomlóban” komor képet fest: „A világpolitika jelenleg egy kitörő viharhoz hasonlít.” Németország legsikeresebb könyvszerzőjével az idea munkatársa, Karsten Huhn készített interjút.

idea: Ön számos muzulmánnal folytatott már beszélgetést. Mire kell velük kapcsolatban vigyázni?
Scholl-Latour: Önnek is meg kell vallania a vallását! Aki az iszlám világgal ateistaként áll szembe, annak a legkisebb sansza sincs, hogy beszédbe elegyedhessen velük.

idea: Ön gyakran idézi André Malraux francia politikust (1901-1976), aki ezt mondta: „A 21. század vagy vallásos lesz, vagy nem lesz.”
Scholl-Latour: A világban vallási forrongás zajlik. Európa azonban kivétel ez alól, és egyike a gyengeségünknek, hogy elvesztettük a vallás iránti érzéket. Meglepő fenomén, hogy – különösen Kelet-Németországban – egyre többen vallják magukat ateistának. Ezzel szemben Oroszországban egyre inkább visszatalálnak a keresztény gyökerekhez. Holott ez az ország sokkal tovább és sokkal radikálisabban állt a kommunista kényszeruralom alatt. Az újra felépített Megváltó-templomot, amelyben a Pussy Rot garázdálkodott, Sztálin felrobbantatta! Ezek az ostoba lányok olyan helyen táncoltak, amely ortodox klerikusok ezreiért áll, akik a kommunizmus alatt vesztették életüket.

idea: Ön ezt mondta egyszer: „Nem az iszlám erősségétől félek, hanem a nyugat gyengeségétől.” A kereszténység részben már leköszönt. Nincs már többé kötelező érvényű erkölcsi tanítása, nincsenek többé dogmái.
Scholl-Latour: Sok evangélikus és katolikus klerikus is áttért arra, hogy egyházuk hitének és dogmáinak a túlvilágra vonatkozó rendeltetését feláldozzák a korszellemnek. Arra hajlanak, hogy a kereszténységet egy emberbaráti filozófiára vagy egy szociális tanra redukálják.

idea: Ön mindennap latinul imádkozik.
Scholl-Latour: Így tanultam. Ministráns voltam, és tanulóként egy svájci jezsuita-internátus lakója voltam. Amikor a prefektusom elbúcsúztatott, ezt mondta nekem: „Maradjon hűséges a vallási gyakorlataihoz.” Én az Introibo ad altare Dei / Ad Deum, qui laetificat juventutem meam imát mondom minden nap. A 43-as zsoltárt, nagyon szép zsoltár.

idea: Mi lesz a keresztény nyugattal?
Scholl-Latour: Ne ringassunk magunkat illúziókban: Európa elfordult a kereszténységtől, agnosztikus, agresszívan felvilágosodó, ateista lesz. A vallásosság tovább fog csökkenni, és a vallás kigúnyolása tovább fog erősödni.

idea: Van valami tanácsa az egyházak számára?
Scholl-Latour: Meg kellene maradniuk eredeti tanításuknál.


2013. január 2.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA