Haas érsek a nagycsütörtöki krizma-misét a régi rítusban celebrálta
(forrás: www.katholisches.info – 2013. március 30.)

Miként már szó volt róla, Nagycsütörtökön Vaduz érseke, Wolfgang Haas érsek egyházmegyéje papjaival a krizma-misét a régi rítusban celebrálta. Haas érsek ezzel Európa megyéspüspökei közül az első, aki az 1969/70-es liturgia-reform óta a szent olajak megszentelését és a papságnak Jézus Krisztus általi megalapítását a TRIDUUM SACRUM első napján a régi rítusban ünnepelte. A szertartásban az érsekség papjai mellett a Szent Péter Papi Közösség közelben fekvő Wigratzbad-i szemináriumának tagjai segédkeztek.

Vaduz érsekséget II. János Pál pápa 1997-ben alapította a Chur egyházmegye azonos nevű egyházközségéből. Az érsekség területe csak a Lichtenstein-i hercegségre terjed ki, ezért mindössze 25 ezer katolikus tartozik hozzá.

Haas érsek 1948-ban születetett Vaduzban, és 1974-ben szentelték pappá Chur egyházmegye számára. II. János Pál 1988-ban Chur-i segédpüspöknek nevezte ki. 1990-ben lett Chur megyéspüspöke. A progresszív papok és laikusok kezdettől fogva elutasították és a médiában nyíltan harcoltak ellene.
     II. János Pál meghátrált, és bár magasabb rangra emelte Haas püspököt, hiszen érseket kreált belőle, valójában egy kicsiny, jelentéktelen terület főpásztorává tette, amikor Vaduz egyházközséget érsekség rangjára emelte és kiszakította Chur egyházmegyéből.

A mindössze 25 ezer katolikust számláló érsekségnek van a német nyelvterületen arányosan nagyságrendben a legtöbb papja és kispapja. Már évek óta Haas érsek fennhatósága alá menekülnek a hit- és hagyományhű papok, akiket saját egyházmegyéjük progresszív vezetése, illetve modernista és engedetlen paptársai elüldöznek, és újabban azok is, akiket az FSSPX-ből rúgnak ki a Lefebvre érsek tanításához való hűségük miatt.



Megj.: Maeßen és Wildfeuer atyák is Vaduzban vannak inkardinálva. Maeßen atya a mostani misével kapcsolatban azt mondta, hogy már évek óta szó volt róla, de csak mostanra sikerült rábeszélnie Haas érseket – aki rendszeresen mutat be különböző egyházi ünnepeken tridenti misét – a krizmaszentelési mise régi rítusban való celebrálására, hiszen Haas érsek természetesen nem ismerte a nagycsütörtöki régi szertartást (hiszen őt magát is csak 1974-ben szentelték pappá).

Az első két képre kattintva olyan fotók jönnek ki, melyeken piros nyíllal megjelöltem Maeßen atyát. Különösen az első képen egyenesen kirí a környezetéből: ő a legméltóságosabb, a legemelkedettebb viselkedésű. Kíváncsi vagyok, hogy azok, akik nem ismerik, e kritérium alapján rájönnek-e maguktól, hogy melyik pap ő.




2013. április 10.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA