Iszlám táncok egy würzburgi templomban
(forrás: www.pius.info – 2013. február 27.)


Felfoghatatlan esemény, de olyan, ami teljes mértékben a II. Vatikáni Zsinat szellemét tükrözi, melynek „Nostra Aetate” dokumentumában ez áll: „„Az Egyház nagyrabecsüléssel tekint a muzulmánokra is, akik az élő és önmagától létező egy Istent imádják, a könyörülőt és mindenhatót, a mennynek és földnek teremtőjét, aki szólott az emberekhez.”


Hogy ez a „nagyrabecsülés” a gyakorlatban hogyan néz ki, azt a würzburgi Augustiner-templomban nemrég lezajlott esemény mutatja be. Ott a nagyböjt kezdetén iszlám szúfik táncában „gyönyörködhetett” a „katolikus hívősereg”.




Az Augustiner-templom a renoválása óta inkább hasonlít egy múzeumhoz vagy konferenciaközponthoz, mint templomhoz. De amit most itt a szúfik táncával rendeztek, már a templom formális megszentségtelenítésével egyenlő.

A plébánia honlapján így harangozzák be az eseményt:
     „Iszlám zenei előadás. A 12. würzburgi nagyböjti kurzus keretében az Augustiner-templomban szombat este fél nyolckor dervisek fognak táncolni hagyományos iszlám zenére. Az este vezetése Seref Dalyanoglu kezeiben van, aki kapcsolatot létesített mind a dervisekkel, mind az iszlám zenei együttes további zenészeivel.”


A honlapon az egyik résztvevő az eseményt így kommentálta: Nem csak tánc volt, „hanem sokkal inkább a szúfik speciális istenimádási formája”.
















2013. március 1.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA