Mit jelent az Egyháznak ha a pápa úgy viselkedik, mint egy bohóc
(forrás: http://traditioninaction.org)

Ma délben újabb anyagot kaptam a már említett kedves Olvasótól, ezúttal az amerikai kaliforniai (?) tradicionalista oldalról fordított le egy cikket. Ezt mindennemű változtatás nélkül közlöm.


Szerdán, november 6-án, a Szent Péter téri általános kihallgatás után a pápa leállt, hogy üdvözöljön néhány olyan párt, akik aznap esküdtek. Egyikőjük piros bohócorrot adott neki, amelyet a pápa – amint a fenti képen látható – néhány másodpercre föltett magának.

Ennek a mozdulatnak, amely a pápaságot egy újabb fokkal alacsonyítja le, van egy kicsi előnye. Világossá tesz egy olyan tendenciát, amely már az első naptól fogva jellemezte Jorge Bergoglio pápaságát. Ez nem más, mint hajlandósága arra, hogy bohóc legyen. Láthatjuk, hogy egy lélektani utazást tett meg, hogy megtalálja énjét, amely ma elérkezett végállomásához.

Mára láthatjuk, hogy Ferenc pápa megtalálta önazonosságát. Bohóc ő, és ezt elfogadja örömmel. Ezt a nyilvános mozdulatát látva, nem látunk rá okot, miért ne neveznénk őt azon a néven, amelyet saját maga talált magának. Pár hónappal ezelőtt, 2013. május 23-án ajándékba kapott egy Buffon 1 feliratú labdarúgó mezt. Jóllehet ez egy focista neve, betűzése nagyon közel áll az angol buffoon-hoz (pojáca, ripacs) és a spanyol bufón-hoz (bohóc). Ez kétértelmű hódolat volt Ferencnek, finom célzás arra, hogy ő egy bohóc. A mezt nagy örömmel fogadta (lásd a bal oldali képen). Ez már előrevetítette mostani legújabb gesztusát.

Egy másik kérdés – amelynek megválaszolásával itt most nem fogunk foglalkozni – az, hogy mit jelent a katolikus Egyháznak egy olyan ember, aki pápaként úgy cselekszik és úgy jelenik meg, mint egy bohóc.


Feltéve: 2013. november 11.


vissza

a VATIKÁN oldalra                              a KEZDŐLAPRA