Vajon nem fognak úgy dönteni, hogy a Szent Péter bazilikát is eladják?

Ferenc pápa világiakra bízta a Vatikán gazdasági átvilágítását
(forrás: MTI – 2013. július 19.)

Újabb, ez alkalommal világi szakértőkből álló bizottságot nevezett ki Ferenc pápa a Vatikán gazdasági-adminisztrációs működésének reformjára – közölte a Szentszék pénteken.

Hét olasz és külföldi jogász, közgazdász, pénzügyi és vállalati szervezési szakértő, valamint Lucio Angel Vallejo Balda prelátus, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkára kapott helyet a bizottságban, melynek elnöke a mexikói Joseph Zahra, a prefektúrával már eddig is együttműködő nemzetközi revizor lett. [Ezeken kívül tag lett például Szingapúr volt külügyminisztere, aki most Malajzia leggazdagabb emberének a tanácsadója, és a 30 éves olasz lobbista, Farncesca Immacolata Chaouqui.]
     A csoport feladata a Vatikán gazdasági-pénzügyi és adminisztrációs működésének átvizsgálása lesz az egyszerűsítés, a racionalizálás és az átláthatóság megteremtése érdekében – hangozatta a vatikáni közlemény. A bizottság javaslatokat dolgoz ki Ferenc pápa számára többek között a pápai állam gazdasági hivatalainak reformjára és a vatikáni források pazarlásának elkerülésére.
     A VaticanInsider hírportál szerint a bizottság megalakításával az egyházfő az eddig a gazdasági kérdésekkel foglalkozó vatikánvárosi Kormányzóság és a vatikáni ingatlanokat felügyelő Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) tevékenységét akarja átvizsgáltatni. Nunzio Scaranót, az Apsa volt elnökségi tagját júniusban vette őrizetbe az olasz pénzügyőrség húsz millió eurónak Svájcból Olaszországba való illegális átutalása miatt.
     Ez a harmadik bizottság, melyet Ferenc pápa márciusi megválasztása óta a vatikáni intézmények reformjára létrehozott: az egyházfő az utóbbi hónapokban már bizottságot alakított az IOR vatikáni bank működésének átalakítására, valamint bíborosi bizottságot az egyház irányításának reformjára, amelynek tagjai októberre nyújtják át első javaslataikat a pápának.


Francesca Chaouqui lett a pápai bizottság egyik tagja
(forrás: www.katholisches.info – 2013. július 26.)

Ricca, a „homo-lobby prelátusának” szerencsétlen kinevezése után, Ferencnek most egy második kinevezése – a Vatikán gazdasági átvilágítására kijelölt héttagú bizottság [lásd a fenti hírt] egyik tagjának személye – találgatásokra ad okot Rómában.
     A bizottság kinevezését előíró pápai utasításban az áll, hogy az új bizottság tagjainak a vatikáni bank, a Vatikán minden intézetének és minden intézményének, „minden dokumentumához, adatához és információjához”, a Szentszék minden ingó és ingatlan vagyonához világszerte szabad hozzáférést kell biztosítani. A pápa [?] minden hivatali titkot feloldott a bizottság laikus tagjai számára. Ez azt biztosítja a bizottság tagjai számára – akiktől semmilyen hivatali esküt nem követeltek –, hogy mindenkinél többet fognak tudni a Szentszékről. – Az egyház „kiárusításának” lehetséges kezdetével és a bizottság egyik tagjának személyével kapcsolatban máris sok kritika fogalmazódott meg.

Az a bizottsági tag, akivel kapcsolatban a legtöbb kritika merült fel, Francesca Immacolata Chaouqui, 30 éves olasz nő, akinek apja marokkói származású francia. Elsősorban a hiányzó szakképzettsége miatt kérdezik sokan, hogy miként kerülhetett egy ilyen bizottságba. Chaouqui korábban az Orrick, Herrington & Sutcliffe nemzetközi ügyvédirodánál dolgozott. Ezen kívül tagja az új olasz miniszterelnök, Enrico Letta Think Tank Vedro nevű csoportjának, mely egyfajta jobboldali-, közép- és baloldali demokraták koalíciója.
     Chaouqui jelenleg az Ernst & Young cégnél dolgozik, mely a legnagyobb nemzetközi szolgáltató cég adótanácsadásban, vállalkozás- és manager-tanácsadásban. Csakhogy Chaouqui se nem adótanácsadó, se nem könyvvizsgáló, hanem kommunikáció szakértő. Ilyenekből azonban már most is rengeteg van a Vatikánban, annak ellenére, hogy senki számára nem világos, hogy mit is csinálnak ott.
     De a szakmai kérdőjelek mellett maga a személy is kérdéseket vet fel. Chaouqu az információk beszerzéséből és továbbadásából él, ez a munkája. Az információk azonban nagyon értékesek, és hatalmat és befolyást jelentenek. Chaouqu egyúttal az indiszkréciók, híresztelések, pletykák legnagyobb virtuális gyűjtőmedencéje, a Dagospia internetes oldal lelkes informátora.

Chaouqu Twitter oldaláról azt is meg lehet tudni, hogy személyes ismerőse és nagy tisztelője Gianluigi Nuzzi-nak, annak az újságírónak, aki nyilvánosságra hozta azokat a dokumentumokat, melyeket XVI. Benedek komornyikja, Paolo Gabriele ellopott. Ennek az adatlopásnak Nuzzi volt az egyetlen haszonélvezője, akinek a könyvét számtalan nyelvre lefordították és nagy példányszámban eladták. A komornyikot elítélték, mégha nem is ülte le büntetését, de Nuzzi ellen soha nem indult se nyomázás, se eljárás.

A pápai bizottság tagjáról itt látható két képet Chaouqu Twitteréről szedte le Sandro Magister újságíró, ahol ezek július 23-ig, azaz a bizottságba való kinevezése után még öt napig láthatók voltak. Egy Twitter bejegyzésében Chaouqu lelkesen számolt be a kinevezéséről, és olvasóit feltétlen pápahűségéről biztosította.


Elkezdődött a Vatikán AG kiárusítása
(forrás: www.katholisches.info – 2013. július 22.

Francesco Colafemmina olasz művészettörténész a pár nappal ezelőtt Ferenc pápa [?] által kinevezett bizottsággal kapcsolatban polemikus cikket jelentetett meg honlapján. Szerinte egy körkörös folyamat kezdődött el, mely komoly veszélyeket rejt magában. Az átláthatóság és a pápának [?] a szegénység iránti személyes vágya ugyan méltányolható, de nem alkalmas mérce az egyház érdekei számára. Az egyház se nem gazdasági vállalkozás, se nem pénzügyi szolgáltató vállalat, ezért nem működhet a világi vállalkozói hatékonyság kritériumai szerint.
     A Vatikáni banknak az a feladata, hogy az egyházi szervezetnek és segélyszervezeteinek működését világszerte biztosítsa, hogy garantálja, hogy az egyház teljesíteni tudja kötelezettségeit, papjainak biztosítja a megélhetését, az egyházi építkezésekről gondoskodik, és az arra rászorulókon segít.

Colafemmina úgy véli, hogy az átvizsgálások törvényszerűen „lyukakat” és „nyílásokat” fognak feltárni, amiket aztán világi kritériumok szerint „be kell foltozni”. Hogy ezt megtehessék, egyházi ingatlanokat fognak eladni, és garantált, hogy erre vágyakozó pillantások várnak már. Ezért azon hét most kinevezett bizottsági tag tudása, akik a Vatikánt és annak a világon található javait a legkisebb részletekbe menően felmérik, szerfelett sokat ér majd.
     Történelmi okokból az egyházi ingatlanok a legtöbb városban a legjobb kerületekben fekszenek. Ezeknek értéke roppant nagy. Melyeket fogják vajon eladásra kiválasztani? Fantasztikus üzlet, melynek során vajon nem áll fenn a visszaélés veszélye? Colafemmina mindenesetre azon a véleményen van, hogy ebből az egész akcióból semmi jó nem származik az egyház számára.

Tessék elképzelni, írja Colafemmina, hogy ezek a privát személyek, azaz a bizottság tagjai, a Vatikánból fizetést kapnak, és saját választásuk szerinti tanácsadó cégeket választhatnak ki, és mindezt a Vatikán költségére. Micsoda érdek-válságot fog ez előidézni, és micsoda lehetőségét a súlyos visszaéléseknek?

De mi haszna lesz mindebből az egyház tagjainak, a híveknek, a rászorulóknak? Csak az a remény marad, hogy Ferenc és az őt irányítók a végén nem döntenek úgy, hogy a Szent Péter bazilikát is eladják.


[megj.: 1968-ban, tehát nem sokkal a zsinat után, és a nyugati diáklázadások kellős közepén, és ami a legfontosabb, a Szent Egyed közösség megalakulásának évében [lásd a honlap A pápa kinevezte a vatikáni családi tanács új elnökét cikkét] készült egy amerikai-olasz-német koprodukciós film Vittorio De Sica rendezésében, és Anthony Quinn főszereplésével, címe The Shoes of the Fisherman (A halász cipői). A film azzal kezdődik, hogy egy Szibériában raboskodó orosz püspököt választanak meg pápának. És azzal fejeződik be, hogy ez a pápa az egyház minden vagyonát hivatalosan a szegényekre ruházza át. Ez a film, amit én 1978-ban a német tévében láttam I. János Pál váratlan halálának napján, sokszor eszembe jut, amióta Bergoglio uralkodik a Vatikán vendégházában a katolikus egyházon.]


Feltéve: 2013. szeptember 7.


vissza

a VATIKÁN oldalra                              a KEZDŐLAPRA