Merénylet a tradíció ellen
(forrás: www.katholisches.info – 2013. július 29.)

Az „Immaculata ferencesei” (németül: Franziskaner der Immaculata – FFI) rend 800 tagja közül hatan (!) panaszt nyújtottak be a római szerzetes-kongregációnál rendjük vezetése ellen. Jelentéktelen kisebbség. Ezzel protestáltak a rend vezetőinek azon döntése ellen, hogy a renden belül már csak a római rítus rendkívüli formáját használják, és a hívek lelkipásztorkodásában maradnak csak kettős-rítusúak.

A hat disszidens közül néhányan időközben már nem is tartoznak a rendhez, mert engedetlenség és fegyelmetlenség miatt kizárták őket.

Sok érv szól amellett, hogy a szerzetes-kongregációban csak ürügyet kerestek, hogy a példás életű rend ellen eljárhassanak. Róma radikális beavatkozása a liturgikus érzékenység rémisztő hiányáról árulkodik. Csak ez magyarázhatja meg azt a méretű rombolást, amellyel a több mint 100 kolostorral és telephellyel és négy rendi ággal rendelkező szerzettől szerzetesi életük szívét veszik el, és azt a véleményt nyilvánítják ki, hogy a régi mise egyszerűen tetszés szerint felcserélhető az újjal.

A rendalapító letevésével és egy biztos kinevezésével a rend mindennemű önálló tevékenysége megszűnt.


Feltéve: 2013. augusztus 1.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA