Korán Bergoglio-nak – Hogyan fonja be a Gülen-mozgalom Ferencet
(forrás: www.katholisches.info – 2013. július 15.)

Tora és Evangélium az íróasztalon – Korán ajándékba

Az iszlám Gülen-mozgalom, mely mindig vigyáz, hogy kulturális oldalát hangsúlyozza és befolyásos kapcsolatokkal biztosítsa le magát, már Ferencet is felhasználja „saját reklámozására”. És az Osservatore Romano segít ebben. Hiszen ez ebben az írásban említett cikket is a pápa félhivatalos újsága hozta nyilvánosságra. De nem csak az olasznyelvű Osservatore Romano, hanem a Radio Vatikan németnyelvű kiadása is segít a Gülen-mozgalomnak, hiszen az olasz vatikáni újság cikkére ők hívták fel július 13-án, szombaton a figyelmet.

Az ominózus cikk arra emlékeztet, hogyan kapott Bergoglio Buenos Aires-ben egy Koránt ajándékba. „Jorge Mario Bergoglio pápává választása [?] minden argentint büszkeséggel tölt el, mindegy, hogy milyen vallású”, írja az Osservatore. Aztán beszámol Nancy Falcon egyik beszédéről, aki a nyilvánosság előtt számolt be Bergoglio bíborossal való „szívélyes kapcsolatáról” – Nancy Falcon Buenos Aires-ben az iszlám Centro Dialogo Intercultural Alba vezetője.
     Falcon „különösképpen egy epizódot említett”, írja az Osservatore Romano, ami az elmúlt évben zajlott le, „az érseki palotában tett látogatása alkalmával, amikor a bíborosnak, aki íróasztalán az Evangélium mellett a Tora egyik kiadását tartotta, a Korán egyik kiadását ajándékozta”.
     Bergoglio bíboros „nagyra értékelte” ajándékát, folytatta Falcon. „Bergoglio láthatóan nagyon jól volt informálva a Centro Dialogo Intercultural Alba munkájáról, és arra kért, hogy imádkozzunk érte”, írja az Osservatore Romano Falcon nyilatkozatára hivatkozva. „Hasonló kérés, mint amit röviddel megválasztása után az egész világhoz intézett”, mondta az iszlám-képviselőnő. „Egy alázatos gesztus, ami ránk még nagyobb benyomást tett, amikor megtudtuk, hogy ő az új pápa [?]”, mondta Falcon.
     A 31 éves argentin Nancy Falcon vegyes-vallású családból származik: katolikus apától, Szíriából származó mohamedán anyától. Két lányuk, Nancy és Gabriela az iszlámot választotta.

Falcon ezt a történetet annak a látogatásnak alkalmából mesélte el, amit Buenos Aires új érseke, Aurelio Mario Poli, a Ramadan kapcsán az ő iszlám központjukban tett. [Hihetetlen! Mintha nem az állna mindenütt a Bibliában, hogy Jézus követői semmilyen körülmények között ne közösködjenek a pogányokkal! Hogy lehet Krisztus misztikus Testét, a katolikus Egyházat folyton ennyire meggyalázni és megalázni!]

Mindezek után jogos a kérdés, hogy ki áll a Buenos Aires-i iszlám központ mögött?

A központ a török-iszlám prédikátor, Fethullah Gülen mozgalmának tulajdona. Gülen mozgalma a pán-iszlám ideát hirdeti. Gülen támogatja Erdogan török kormányát. A Centro Dialogo Intercultural Alba a Gülen-mozgalom nemzetközi hálózatához tartozik, melynek a világ minden táján számtalan hasonló intézete van. Gülen, aki magát az iszlám Gandhi-jaként prezentálja, ezen intézményekkel a fiatal mohamedánok számára az egész világon saját kiképző- és életmodellt ad.
     Gülen egy anatóliai falusi imám fia, akit Kelet-Anatóliában egy mecsetben képeztek ki. 1999-ben – amikor Törökországban a Kemal Atatürk hívei és az iszlám pártok közötti harc a tetőfokára hágott – perbe fogták, de mielőtt letartoztathatták volna, az USA-ba menekült. Ezen esemény előtt számtalan nyugatellenes pamfletet írt, de ezekről ettől kezdve lemondott. Menekülésének oka egy általa fogalmazott prédikáció volt, melyben követőit így oktatta:
     „A rendszer ereibe kell beférkőznötök, de eközben ne vegyenek benneteket észre. Várnotok kell, amíg el nem érkezett a megfelelő pillanat, vagyis amíg az egész államhatalmat magatokhoz nem rántottátok. Ha túl korán cselekszünk, a világ beveri a fejünket, és a mohamedánok mindenütt szenvedni fognak. Ez olyan lenne, mintha egy tojást összetörnénk, mielőtt 40 napot vártunk, amíg a csibék kikeltek.”

A Gülen mozgalomnak becslések szerint Törökországban a lakosság 10-15 százaléka a híve, ehhez jön a világ többi részén mintegy 8-10 millió ember. Mivel ezek mind tizedet fizetnek, a Gülen-mozgalomnak elég pénze van arra, hogy messzeágazó hálót építsen ki. Ehhez tartozik Törökországban a legnagyobb példányszámmal rendelkező napilap, a Zaman, melynek külön Európa-kiadása is van, valamint két saját televízióállomás és egy saját bank. Ehhez jön számos magániskola, megszámlálhatatlan sok vállalkozás, melynek számát egyedül Németországban háromszámjegyűre becsülik, és egy nagy humanitárius szervezet.

Törökországban többen megpróbálták már felfedni a Gülen-mozgalom kapcsolat- és működési rendszerét, de akik ezt megtették, mind a börtönben találták magukat, valamilyen koholt vád alapján. E török újságírók szerint az országban a Gülen-mozgalom „kontrollálja a kereskedelmet és a gazdaságot, és mélyen beépült a politikai szférába. Az Erdogan-kormánypártnak legalább minden harmadik tagja a mozgalomhoz tartozik, ugyanúgy, mint az igazságügy- és a kultuszminiszter is.
     A marburgi iszlámkutató, Ursula Spuler-Stegemann szerint Németországban a Gülen-mozgalom „a legfontosabb és legveszélyesebb iszlám mozgalom”. Ráadásul a német politikusok, művészek, tudósok, publicisták jelentős része támogatja a Gülen-mozgalom intézményeit, részt vesz a rendezvényeiken, amivel jelentős védelmet szerez neki.

Ahogy Németországban, úgy minden más „kulturális” intézményükben, tehát a Buenos Aires-iben is, befolyásos kapcsolatokat keresnek. A Gülen-mozgalom újabban e fontos kapcsolatok közé számítja Ferencet is, akinek Koránt ajándékozott, és aki ezt az epizódot publikussá tette.


Feltéve: 2013. augusztus 3.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA