Ferenc személyes üdvözlő levele a mohamedánokhoz
(forrás: www.katholisches.info – 2013. augusztus 2.)

Ferenc a Ramadan végén üdvözlettel fordult minden mohamedánhoz. Az ilyen vatikáni udvariassági gesztus ugyan már 40 éves múltra tekint vissza, de eddig a Vallások Közötti Párbeszéd Pápai Tanácsa volt az, aki ezt elküldte. Ferenc „pontifikátusomnak első évében” személyesen akarta aláírni az üdvözletet, hogy ezzel a figyelmesség egészen különleges jelét adja. A rangbeli emelkedés az üzenetnek más súlyt ad.

Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallások Közötti Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke a Radio Vatikan-nak azt nyilatkozta, hogy ez Ferenc „egészen személyes kezdeményezése” volt. Ferenc ezzel akarta „azt a nagy tiszteletét” kimutatni, „amit ő az iszlám hívei iránt érez”, mondta Tauran bíboros.

Ferenc már március 22-én, a Szentszékhez akkreditált diplomaták fogadásán hangsúlyozta a vallások közötti párbeszéd fontosságát, „egészen különösen az iszlámmal”. Tauran bíboros arra is emlékeztetett, hogy Bergoglio bíboros néhány évvel ezelőtt „érsekségének egyik papját Kairóba küldte, hogy tanuljon meg arabul, mert akart valakit, aki különösen az iszlámmal folytatott párbeszédre van kiképezve”.

Mindazonáltal nem Ferenc az első pápa [?], aki direkt a Ramadan végén a mohamedánokhoz fordul. Ezt már II. János Pál pápa egyszer megtette, mégpedig 1991-ben, közvetlenül az első Golf-háború kitörése után – amitől hiába óvott –, hogy fájdalmát és az áldozatokkal való együttérzését kifejezze.

Ferenc üzenetében az összes vallás iránti tiszteletre és az erőszakmentességre apellált. Kifejezetten hangsúlyozta, hogy üdvözletében semmilyen módon nem foglal állást az iszlámhoz, ez pusztán egy udvariassági gesztus.


Feltéve: 2013. augusztus 3.


vissza

a VATIKÁN oldalra                              a KEZDŐLAPRA