Az amerikai püspöki konferencia új elnöke térdelve imádkozik egy abortuszklinika előtt
(forrás: www.katholisches.info – 2013. november 14.)

Az amerikai püspöki konferencia elnöke, aki egy abortuszklinika előtt térdelve imádkozik az abortusz végetvetéséért, ritka, Európában ismeretlen kép. Az amerikai püspökök ezt a püspök-társukat választották új elnöküknek: Louisville érsekét, Msgr. Joseph Kurtz-t.

Az amerikai püspökök között Kurtz érsek „mérsékeltnek” számít, amit Európában akár konzervatívnak is nevezhetünk. … Benedek lemondásával és Bergoglio megválasztásával beállott változások ismeretében az amerikai püspökök olyan személyt akartak megválasztani, aki a szükséges flexibilitással rendelkezik és megfelel az új római helyzetnek. El akarták kerülni, hogy választásuk Rómában ellenpozícióként vagy ellenállásként hasson.

Msgr. Kurtz pragmatikus ügyintézőnek számít, ugyanakkor ortodoxnak a „vita tárgyát nem képezhető” értékek tekintetében. A fenti fotó az érseket mutatja, ahogy egy abortusz-klinika előtt térdelve imádkozik. Kép és példakép, melyet máshonnan nemigen ismerünk.

A homo-„házasság” kérdésében Msgr. Kurtz, mint a püspöki konferencia családi ügyekkel megbízott püspöke, a tévévitákban sokszor védte a katolikus Egyház álláspontját. 2010-ben a homo-„házasság” legalizálását „foltnak” nevezte, miként a Roe Wade elleni ítéletet is, mellyel az USA-ban a terhesség-megszakítást legalizálták. Ezért a homo-szövetségek tömegeket mobilizáltak az érsek ellen, aláírásokat gyűjtöttek, amiben azt követelték, hogy ne őt válasszák meg az amerikai püspöki konferencia elnökének.


Feltéve: 2013. november 14.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA