A férfi szerzetesek elöljárója az egyház házasság-tanát „katasztrófának” tartja
(forrás: www.katholisches.info – 2013. november 26.)

Az osztrák férfi szerzetesrendek elöljárói konferenciájának újraválasztott első elnöke, az Altenburgi kolostor apátja, Christian Haidinger, aki egyúttal az osztrák bencések apát-elnöke, a Die Presse osztrák napilapnak adott interjújában annak a reményének adott hangot, hogy nemsokára nőket is pappá szentelnek. A katolikus házasság-tant összességében katasztrófának tartja.

Haidinger szó szerint ezt mondta: „Nagyon remélem, és meg vagyok győződve róla, hogy lesznek papnők, akkor is, ha én ezt nem tudom befolyásolni.” Ami a papi cölibátust illeti, úgy Haidinger apát azon a véleményen van, hogy ezt el fogják törölni. „Én 50 éve élek nőtlenségben a kolostorban, és végigcsináltam néhány krízist. De hogy csak egy nőtlenül élő férfi lehessen pap, már nem tartható fenn tovább. Én a becsületes és nyílt megoldások híve vagyok, és nem tudom elképzelni, hogy ne jöjjön el hamarosan a cölibátus eltörlése.

A házasság felbonthatatlanságáról szóló egyházi tant Haidinger apát „katasztrófának” tartja. „Kisebb katasztrófa, ahogy az újraházasodott elváltakkal bánnak”, ezért reméli a reformot ezen a téren is.

Christian Haidingert 2005-ben választotta meg apátnak az Altenburg-i bencés kolostor káptalana. Az 1944-ben Salzburg/Siezenheim-ben született Haidinger a felső-ausztriai Kremsmünster bencés kolostorába lépett be, ahol 1968-ban tette le az ünnepélyes fogadalmát, és ahol 1969-ben pappá szentelték. Később a linzi egyházmegyében volt plébános, 2004-ben főesperes lett és az osztrák katolikus nőmozgalom lelki asszisztense. 25 évig vezette Felső-Ausztriában a Cursillo-mozgalmat.

Ma 11 szerzetes él Altenburgban. 2005-ben, amikor Pater Haidingert apátnak választották, 12-en voltak.


Feltéve: 2013. december 4.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA