Az Egyház tanításának megváltozását követelik a professzorok
(forrás: www.katholisches.info – 2014. január 16.)

20 erkölcs- és lelkipásztor-teológus közösen válaszolt a kérdőívre, melyet Róma a családi problémákkal kapcsolatban bocsátott ki. A válaszolók a „Német Erkölcsteológusok Munkaközösségének” és a „Németnyelvű Lelkipásztor-teológusok és Lelkipásztor-teológusnők Konferenciájának” vezető képviselői, akik különböző német, osztrák és holland egyetemeken erkölcsteológiát tanítanak vagy tanítottak. Magyarországon a legismertebb közülük a Bécs melletti ciszterci Heiligenkreuz apátság főiskolájából, Norbert Stigler erkölcsteológus.

A csoport közös válaszában a katolikus vallás azon tanának a megszüntetését követeli, mely az egyének szexuális viselkedéséről erkölcsi véleményt mond ki. A szexualitás magánügy, amihez senkinek semmi köze, se az egyháznak, se Istennek. Szerintük itt az idő azon paradigmaváltáshoz, mely a házasság törékenységén és a szexuális téren szerzett személyes tapasztalatokon alapszik. A szexuális erkölcsnek a „sérülékenységen” kell alapulnia, ezt kell elismernie és kísérnie.
     Rómának végre be kell látnia, hogy eljött az óra, amikor a házasságot újra kell definiálni: „A házasságot mint egy sérülékenységet magában rejtő, nem kényszeríthető intézményre kell átnevezni.”
     A 20 aláíró hangoztatja, hogy ezen változtatásokat az „irgalmasság” nevében kell végrehajtani. Ők csak szócsövei a nagy többségnek, hiszen nem ők követelik ezeket a változtatásokat, hanem a hívek.

A professzorok követeléseikkel a német püspökök többségének oldalára álltak, hiszen a német püspöki konferencia elnöke, a most nyugdíjba ment Zöllitsch érsek egyházmegyéjében dolgozták ki először azt a programot, ami a fenti követeléseket a gyakorlatba bevezetve írja elő az újraházasodott elváltak szentségekhez járulásával kapcsolatban. Zöllitsch érsek mellett a C8 másik tagja, Marx bíboros-érsek a legnagyobb pártfogója annak, hogy az egyház tanítását mind dogmatikai, mind erkölcsi kérdésekben át kell gondolni és meg kell változtatni.

E hírrel kapcsolatban lásd a honlap következő cikkeit:
     Bergoglio tanácsadója korrigálja Jézust, és eltörli a poklot és a tisztítótüzet
     „Magát a problémát – eretnek-e a pápa vagy sem – nem lehet nemlétezőnek beállítani”


Feltéve: 2014. január 18.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA