A Vatikán bírálja a homoszexuálisokról hozott ugandai törvényt
(forrás: www.kath.net – 2014. március 7.)

A Vatikán kritikával illette a homoszexuálisokról hozott ugandai törvényt. A pápai emberjogi tanács [már egy ilyen tanács léte az egyházban is elképesztő] elnöke, a kuriális bíboros Peter Turkson arra szólította fel Uganda államfőjét, Yoweri Museveni elnököt, hogy a szigorú büntetéseket helyezze hatályon kívül. „A homoszexuálisok nem bűnözők”, mondta a ghánai bíboros. Buzikat és leszbikusokat nem szabad fogdában eltöltendő életre ítélni.

Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy a Vatikán az Ugandának nyújtott nemzetközi segítség folytatásáért száll síkra. Többek között a Világbank is törölte az új törvényre adott reakcióként a korábban ígért 90 millió dolláros hitelt Uganda egészségügyi programja számára. Turkson bíboros egy Pozsonyban megtartott emberjogi konferencián nyilatkozott.

Az ugandai püspöki konferencia a törvény aláírása előtt arról beszélt, hogy bár nem támogatják a homoszexualitást, de ellene vannak a súlyos büntetéseknek. A büntetések helyett a homoszexuálisokkal szemben sajnálattal kell fellépni, magyarázta a konferencia titkára, John Baptist Kauta. És abban is hisznek, hogy a homoszexuálisok „megváltozhatnak”.

Museveni elnök a nemzetközi bírálat ellenére február 24-én aláírt egy törvényt, mely a „súlyos homoszexuális cselekményeket” [gondolom, például a kiskorúak megrontását, lásd a honlap Homoszexuális „apák” éveken keresztül szexuális tárgyként használták „fiúkat” című cikkét] életfogytiglani börtönnel bünteti.

[Megj.: Egyetlen szóval sem hallani, hogy a Vatikán bírálta volna a belga eutanázia-törvényt, vagy a francia homokos-törvényeket, vagy ...]


Feltéve: 2014. március 18.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA