Lelkipásztorok, akik inkább Istennek engedelmeskednek, mint az embereknek

Letartóztattak egy kanadai lelkészt,
mert nem hajlandó betartani az ú. n. korona-szabályokat

(forrás: www.kath.net (original: LifeSiteNews/jg) – 2021. február 22. és március 21.)

1.
Reverend James Coates, a GraceLife Church lelkésze börtönbe került, mert istentiszteletein ismételten vétett a korona-szabályok ellen.

A GraceLife templomban három egymást követő vasárnap is megtartották az istentiszteletet, annak ellenére, hogy a hatóságok ezt már január vége óta nem engedélyezik számukra, mert összejöveteleiken nem tartják be az ú. n. korona-rendszabályokat. James Coates pásztort február 16-án tartóztatták le.
     A hatóságok később felajánlották, hogy szabadlábra helyezik a lelkészt, amennyiben hajlandó arra, hogy ne tartson több nyilvános istentiszteletet – Coates ezt azonban nem fogadta el, azzal a megokolással, hogy jó lelkiismerettel nem egyezhet bele az istentiszteletek felfüggesztésébe – mondta ügyvédje.

A rendőrség szóvivője arról számolt be, hogy a GraceLife Church ellen hozott büntetéseiket fokozatosan szigorították. Már 2020. decemberében 1200 kanadai dollár bírságot szabtak ki rájuk, mert az istentiszteletükön többen vettek részt a megengedettnél.
     Január végén megint megállapították, hogy az istentiszteleten a) többen vannak jelen a megengedettnél, b) a hívek nem hordanak maszkot, és c) nem tartják be a 2 méteres távolságot. Ezért megállapítást nyert, hogy az istentiszteletek veszélyt jelentenek a közegészség számára, ami miatt a GraceLife templomot be kell zárni, amíg az érvényes rendeleteket nem tartják be.

Mindezek ellenére a február 7-én elvégzett helyszíneléskor a hatóság újfent azt állapította meg, hogy a templomban megint istentiszteletet tartanak, amin a jelenlevők száma meghaladja a megengedett létszámot, azaz az összes férőhely 15 százalékát.

GraceLife Church internetes oldalán közzétett nyilatkozatában a korlátozásokat, mint hatástalanokat nem fogadja el.


2.
Egy március 21-i hír szerint James Coates lelkészt hamarosan kiengedik a börtönből. Ügyvédei azt nyilatkozták, hogy az ügyészség egy kivétellel az összes vádpontot ejtette.

Ez a vádpont azt a rendelkezést érinti, mely szerint a templomokban az istentiszteletek alatt az összes férőhelynek maximum 15 százalékát kitevő hívő tartózkodhat. [Milyen érdekes, hogy ez a rendelkezés is az egész világon mindenütt pontosan ennyit ír elő!]

Coates és ügyvédei azt akarják, hogy ezt a vádpontot bíróság előtt tárgyalják meg, hogy ily módon a kormánynak a saját maga által meghozott intézkedések jogszerűségére tudományos megalapozású indokokat kelljen bemutatnia, melyek ezt az alkotmányban garantált alapjogokba való durva beavatkozását igazolni tudják!
     A pert május elejére tűzték ki.


Papok, akik komolyan veszik hivatásukat
(forrás: gloria.tv – 2021. március 21.)

A gloria.tv internetes oldalon március 21-én megjelent két hír, amik olyan lelkipásztorokról szólnak, mégpedig itt végre katolikusokról, akik inkább Istennek, mint az embereknek engedelmeskednek.

1.
Az első hír ITT található.

Az írországi Mullahoranban élő Patrick Hughes atyát 500 euróra büntették, és ismét börtönnel fenyegették meg, amiért nyitva hagyta az ajtaját a mise alatt.

Az IrishCatholic.com (március 20-i) beszámolója szerint Hughes nem fogja kifizetni a bírságot, és inkább börtönbe megy, ha kell.
     A pap a plébánia hírlevelében azt írta, hogy többször feljelentették a rendőrségen, ennek ellenére "élni fogok alkotmányos jogommal, még akkor is, ha az emberek panaszkodnak, még akkor is, ha nem engedelmeskedem a püspöknek, amikor a tanácsaival szemben cselekszem…. Nem utasíthatjuk el Jézust a Szent Eucharisztiában".

Novemberben Hughes azt mondta, hogy nem hagyja, hogy Írország "pogány kormánya" diktáljon neki.


2.
A második hír ITT található.

„Ha egy törvény igazságtalan, akkor szabad nem engedelmeskedni neki” – mondta a chilei Punta Arenas püspöke, Bernardo Bastres március 14-i vasárnapi szentbeszédében a mise-tilalomra utalva.

Szintén március 14-én a chilei püspöki konferencia nyilatkozatot tett közzé a "vallásszabadságot sértő, diszkriminatív intézkedés" ellen.
     A kormány (valószínűleg e nyilatkozat hatására) visszavonta korábbi döntését, amellyel minden nyilvános istentiszteletet betiltott. Új rendeletében március 14-től engedélyezte a miséket 10 hívővel a templomban és 20-szal a templomon kívül.

Minden püspök elfogadta ezt az új intézkedést, kivéve Bernardo Bastres, aki másnapi, március 15-i nyilatkozatában azt mondta, hogy a helyi egészségügyi helyzet nem olyan rossz. Majd hozzátette: „A kormány által bevezetett korlátozásokat a politikai alkotmányunkban rögzített vallásszabadság elleni támadásnak érezzük.”


Feltéve: 2021. március 23.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA