RÓMA ÉS A SZENT X. PIUS PAPI KÖZÖSSÉG

 

1.

A pápa fogadja a „Pius Közösség” rendfőnökét

(forrás: www.kath.net - 2005. augusztus 25.)

A Szent X. Pius Papi Közösség internetes honlapján azt a hírt tette közzé, miszerint XVI. Benedek pápa augusztus 29-én Castel Gandolfo-ban kihallgatáson fogja fogadni kiközösített általános rendfőnöküket, Bernard Fellay-t. A hírt a Vatikán eddig nem erősítette meg.

A Szent X. Pius Papi Közösség 17 év óta van elszakadva az Egyháztól. A törés 1988. június 30-án következett be a Marcel Lefebvre érsek által a római püspök beleegyezése nélkül végrehajtott püspökszenteléssel - a négy felszentelt püspök egyike Bernard Fellay. Nem sokkal e püspökszentelés után, július 2-án, II. János Pál pápa kiadta az „Ecclesia Dei” apostoli körlevelét „motu proprio” formájában, amelyben ezt a szentelést „szkizmatikus aktusnak” nevezte.

Az audiencia új fordulat kezdetét jelentheti a katolikus Egyház és a Pius Közösség között, vélik megfigyelők. A francia püspöki konferencia elnöke, Jean-Pierre Ricard érsek is pozitíven ítéli meg a találkozót. A „La Croix” újságnak adott interjújában kijelentette, hogy kívánatosnak tartja, hogy a többéves szakadás után közeledés történjen. Ennek azonban az az előfeltétele, hogy a Pius Közösség elfogadja a II. Vatikáni Zsinat határozatait.

²²²

2.

XVI. Benedek pápa találkozott a Szent X. Pius Papi Közösség általános rendfőnökével

(forrás: www.kath.net - 2005. augusztus 29.)

XVI. Benedek pápa hétfő délelőtt fogadta a Szent X. Pius Papi Közösség általános rendfőnökét, Bernard Fellay-t. A hírt a vatikáni szóvivő, Joaquin Navarro-Valls jelentette be. Az audiencia a pápa nyári rezidenciáján, Castel Gandolfo-ban zajlott le.

„A találkozót az Egyház iránt érzett szeretet klímája és a tökéletes egység utáni vágy hatotta át”, áll a vatikáni szóvivő nyilatkozatában. „Bár tudatában vannak a nehézségeknek, megmutatkozott annak szándéka, hogy lépésről-lépésre és megfelelő időközökben tovább haladjanak az egység felé vezető úton.”

A találkozó a Pius Közösség kérésére jött létre, derül ki a vatikáni szóvivő rövid jegyzetéből. XVI. Benedek pápát az „Ecclesia Dei” pápai komisszió elnöke, Castrillon Hoyos bíboros kísérte.

²²²

3.

A „Pius Közösség” egységben akar maradni Rómával

(forrás: www.kath.net - 2005. augusztus 30.)

A Szent X. Pius Papi Közösség általános rendfőnöke, Bernard Fellay pozitívan nyilatkozott a XVI. Benedek pápával való találkozójáról. A beszélgetés jó klímában zajlott le, és alkalmat adott a közösségnek, hogy „ismételjen megmutassa, hogy a Szentszékkel, az örök Rómával mindig egységben volt és abban is akar maradni”, állapította meg Bernard Fellay nyilatkozatában.

„A nagy, már ismert nehézségeket az Egyházhoz való igaz szeretet szellemében vitattuk meg”, áll a továbbiakban. „Egyetértettünk abban, hogy lépésenként haladunk tovább a problémák megoldásának kísérletében. A Szent X. Pius Papi Közösség imádkozik, hogy a Szentatyának legyen ereje véget vetni az Egyház krízisének, azáltal, hogy mindent megújít Krisztusban’.”

²²²

4.

S.E. Mgr. Bernard Fellay sajtóközleménye

(forrás: www.fsspx.info - 2005. augusztus 29.)

S. E. Mgr. Bernard Fellay, a Szent X. Pius Papi Közösség általános rendfőnöke, a mai nap találkozott a Szentatyával, XVI. Benedek pápával a pápa nyári rezidenciájában, Castel Gandolfoban. E találkozót követően Bernard Fellay, akit Pater Franz Schmidberger is elkísért, a következő nyilatkozatot teszi:

Az audiencia körülbelül 35 percig tartott és jó hangulatban folyt le.

A találkozó lehetőséget adott a közösségnek, hogy ismételten megmutassa, hogy a Szentszékkel, az örök Rómával mindig egységben volt és abban is akar maradni.

A nagy, már ismert nehézségeket az Egyházhoz való igaz szeretet szellemében vitattuk meg. Egyetértettünk abban, hogy lépésenként haladunk tovább a problémák megoldásának kísérletében. A Szent X. Pius Papi Közösség imádkozik, hogy a Szentatyának legyen ereje véget vetni az Egyház krízisének, azáltal, hogy mindent megújít Krisztusban’.

²²²

vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                a TARTALOMHOZ (112. szám)                a HÍREK oldalra