„Én anélkül celebrálom a tridenti misét, hogy ehhez bárkitől engedélyt kérnék”
interjú Jorge Medina Estevez bíborossal

Jorge Medina Estevez bíboros, az istentiszteletek kongregációjának egykori prefektusa, úgy gondolja, hogy a pápa nemsokára fel tudja oldani azt az „átkot”, ami a hagyományos mise fölött lebeg.
Indirekt azt a vélekedést is megerősítette, hogy a tridenti rítusú mise celebrálásához eddig sem volt szükség külön „engedélyre”. Egy amerikai hírszolgálatnak, a Catholic World News-nak ez év szeptember 26-án adott interjújában azt mondta, hogy őt gyakran felkérik a régi mise celebrálására, és ilyenkor ő sohasem kér engedélyt. Angol eredetiben: „Cardinal Medina reported, he is sometimes asked to celebrate a Tridentine-rite Mass. When he receives such a request, he said, ‘I do it’, without asking anyone’s permission.”

A chilei főpap volt az, aki proto-diakónusként a Szent Péter bazilika erkélyéről idén áprilisban bejelentette XVI. Benedek pápa megválasztását. Szoros barátság fűzi a pápához, 1998 és 2002 között ő volt a Vatikánban a liturgia és a szentségek kiosztásáért felelős bíboros.
„A tridenti mise gyakorlatának visszaállítása bár felvetne kanonikus és liturgikus kérdéseket, de nagyobb teológiaiakat nem. Ezért azt reméli, hogy lépésről lépésre a római mise régi formája előtt megnyílik a lehetőség.”

²²²²²

vissza
a HÍREK oldalra                     a SZML-113 oldalra                    a KEZDŐLAPRA