Sajtóhelyesbítés
Egy német újság helyt adott a Pius Közösség sajtóhelyesbítési kérelmének

Egy német újságban, a bambergi „Heinrichsblatt”-ban ez év augusztusában téves információk jelentek meg a Szent X. Papi Közösséggel kapcsolatban. Pater Peter Lang, a közösség egyik papja az újságot helyesbítésre szólította fel, amely kérésnek a lap szerkesztői augusztus 28-án megjelent 35. számukban a következő formában ad-tak helyt:

A „Heinrichsblatt” utolsó kiadásában a Szent X. Pius Papi Közösségről a következő állítás jelent meg:
1. állítás: A Szent X. Pius Papi Közösség kiszakadt a katolikus Egyház közösségéből.

Ez nem igaz. A Szent X. Pius Papi Közösség része a katolikus Egyháznak. Bár valóban zajlik a vita arról, hogy a vészhelyzetből történt püspökszentelés „skizmatikus aktus” volt-e vagy sem, de abban egyetértés van a felek között, hogy emiatt a Papi Közösség mint olyan semmiképpen nem „skizmatikus”, azaz szakadár. Ez már abból is kiviláglik, hogy a kúriának a közösségért illetékes hivatala nem a „Keresztények Egységének Támogatását Szolgáló Pápai Tanács” (élén Kasper bíborossal), amely csak az Egyháztól elszakadt közösségekkel foglalkozik, hanem az „Ecclesia Dei Pápai Komisszió” (melynek Hoyos bíboros a vezetője), amely alá kizárólag a katolikus Egyházon belüli feladatok tartoznak.

2. állítás: Azok a katolikusok, akik a Papi Közösséghez tartoznak vagy az ő miséjüket látogatják, e tettükkel önmagukat zárják ki a katolikus Egyház közösségéből.

Ez nem igaz. A Szent X. Pius Papi Közösség miséinek látogatása nem bűn. Következésképpen nem is tudja magát valaki emiatt kizárni az Egyházból. Sokkal inkább az az igaz, hogy a Szent X. Pius Papi Közösség által celebrált szentmisén való részvétellel a hívek teljesítik vasárnapi katolikus kötelességüket. Ezt a római kúria határozottan leszögezte egy az „Ecclesia Dei” pápai tanács titkára, Mgr. Camille Perl által az Una Voce laikus mozgalom észak-amerikai szekciójának írt levelében.

²²²²²

vissza
a HÍREK oldalra                  a SZML-113 oldalra                    a KEZDŐLAPRA