A jövő egyháza: vagy a hitben szilárdan rögzített vagy nem létező
(forrás: www.kath.net – 2005. október 29.)

Milyen jövője van az Egyháznak? Erre a kérdésre válaszolt a Limburg-i egyházmegye püspöke, Franz Kamphaus a Wiesbaden-i sajtóklubban, miként erről a helyi napilap tudósítója beszámolt. „A jövő Egyháza egy lesz, olyan, amely az Istenben való hitben lesz szilárdan lehorgonyozva, vagy nem lesz”, jelentette ki a püspök. A keresztényeknek az Isten szeretetében való hitben kell élniük, és ezt a hitet közvetíteniük kell, mégpedig ugyanakkora szívvel, mint értelemmel. Azoknak a keresztényeknek, akik úgy gondolják, hogy mindent nekik egyedül kell megoldaniuk, „a kezük, fejük és lábuk nem szabad”, hogy embertársaikhoz forduljanak, mondta Kamphaus.

Nem akarja egyes embereknek az Egyház szexuális erkölcsével, a nők papszentelésből való kizárásával vagy a cölibátussal kapcsolatos gondjait lekicsinyelni, folytatta a püspök, ugyanakkor az is igaz, hogy az evangélikus egyháznak nincsenek ilyen problémái, mégsem megy nekik sem jobban, mint a katolikus Egyháznak. Ez is megmutatja, hogy az egyházak krízisének gyökerei „sokkal mélyebbre” nyúlnak.

Ezek többek között az emberek individualizmusában rejlenek, ami oda vezet, hogy az egyén egyre kevésbé illeszkedik be egy nagyobb egységbe és a vallását is maga „barkácsolja össze” a rengeteg kinálatból. A felvilágosodott, újkori ember „autonóm instanciaként” él, aki a vallást már csak átmenetileg veszi igénybe.


vissza
a HÍREK oldalra                      a SZML-114 oldalra                   a KEZDŐLAPRA